Zakaj volkovi tulijo?

28. aprila, 2020
Namen tuljenja pri volkovih je medsebojno komuniciranje, ko se zbirajo za lov, ko želijo priti v stik s predstavniki drugega spola …

Tuljenje se sliši celo 15 kilometrov daleč. Pri volčjih mladičih se sposobnost tuljenja razvije pri starosti približno 4 tedne. Za mladiče je tuljenje iskanje prvega stika z družino.

Pri raziskovanju vedenja volkov so ugotovili, da ne tulijo vsi volkovi enako. Njihov način oglašanja je bolj ali manj individualen. Že mlade živali pa se učijo spoznavati oglašanje posameznih odraslih osebkov v krdelu. Poleg individualnih razlik pri tuljenju so pri preučevanju ugotovili tudi, da se tuljenje razlikuje glede na regijo, v kateri živijo, in tudi glede na vrsto volkov.

Tuljenje v luno …

Znane so zgodbe o tem, da volkovi tulijo v luno, še posebej takrat, ko je luna v ščipu. Zastavlja se vprašanje, zakaj to počnejo. Doslej strokovno veljavnega odgovora na to vprašanje še nismo dobili – znano je le, da volkovi intenzivneje tulijo ob svitu in v mraku. Prav mrak je čas, ko se prične življenje ponoči aktivnih volkov. Ali je tuljenje v času, ko se pojavi mesec, povezano z mrakom, ali pa volkovi takrat tulijo zato, ker v nočeh, obsijanih z mesecem, uspešneje lovijo, ostaja odprto vprašanje.