Zanimivo

Zanimivo: Ali psi sanjajo? (In o čem?)

foto: adobestock
Strokovnjaki so potrdili, da psi, tako kot ljudje, tudi sanjajo.

Po besedah veterinarjev so strukturno pasji možgani zelo podobni človeškim, kar pomeni, da imamo psi in ljudje podobne vzorce možganskih valov in posledično možganske aktivnosti med spanjem. Zaradi teh vzorcev gredo psi med običajnim spalnim ciklom čez več faz spanja, vključno s sanjami, ki povzročajo hitro premikanje oči ali REM spanje.

O čem sanjajo psi?

Verjetno si želite, da bi vaš pes sanjal o vas. In morda imate prav. Čeprav si znanstveniki niso povsem enotni, psi najverjetneje sanjajo o vsakodnevnih dejavnostih, kot so lovljenje ptic, tek za plenom (ali žogicami) ali celo interakcija z vami in drugimi psi.

Nekateri pogosti znaki, da pes sanja, so: trzanje, drhtenje, mrmranje, lajež, hoja v spanju ali tek.

 

Čeprav ne vemo natančno, o čem psi sanjajo, bi lahko bilo njihovo vedenje med spanjem povezano s tem, o čem sanjajo – na primer, če pes med spanjem laja, bi lahko sanjal o veverici, ki teče po drevesu. Če opazite, da vašemu psu trzajo tačke, je zelo verjetno, da v sanjah doživlja navdušenje.

Manjši psi sanjajo manj

Pri tem, kako psi sanjajo, ima vlogo tudi velikost psa. Manjši psi in mladiči imajo lahko krajše enominutne sanje vsakih deset minut, medtem ko imajo veliki psi daljše, tudi pet minut dolge, sanje in nato lahko spijo celo uro brez sanj.


Preberite tudi: Pes v vaši postelji: Nasveti za varno spanje s psom

Pes v vaši postelji: Nasveti za varno spanje s psom

error: Kopiranje teksta ni mogoče.