Zanimivo

Znanstveniki razkrili, da so se pasji možgani skozi zgodovino povečali

Pasji možgani so manjši od volčjih, vendar nove raziskave kažejo, da je sodobna vzreja pripeljala do povečanja njihove relativne velikosti.

V primerjavi s starodavnimi psi imajo sodobne pasme večje lobanje v primerjavi z velikostjo telesa. Številne študije so sice pokazale, da je udomačitev divjih živali, kot so psi, ribe, prašiči, govedo, ovce, zajci in mačke, pomembno zmanjšala relativno velikost njihovih možganov. Znanstveniki menijo, da je to odgovor na zmanjšano potrebo po uporabi možganov, ko gre za preživetje.

Udomačitev je sprva možgane zmanjšala, toda …

V študiji, ki je bila objavljena pod okriljem Oxfordske akademije, so primerjali lobanje 159 pasem psov, vključno z nekaterimi volkovi. Medtem ko je velikost volčjih možganov za 24 odstotkov večja od možganov podobno velikega psa, bolj kot se pasma psov genetsko razlikuje od volka, večji so njihovi možgani. Ugotovitve kažejo, da čeprav je udomačitev psov pred več tisoč leti morda sprva zmanjšala dele pasjih možganov, je sodobna vzreja v zadnjem stoletju in pol sprožila kognitivno rast.

Sprva so domnevali, da je to posledica življenja psov v kompleksnejših družbah, vendar so prišli do zaključka, da tudi psi, ki so vzrejeni za zapletene naloge, kot sta pastirstvo ali šport, nimajo večjih možganov. V tem trenutku je domneva, da je edini dejavnik, ki vpliva na relativno velikost možganov sodobnih psov to, kako različni so njihovi geni v primerjavi z volkovi.