10 vprašanj, ki bi jih moral vsak zastaviti veterinarju

21. februarja, 2023

Ko odpeljete psa na pregled k veterinarju, izkoristite priložnost in ga povprašajte vse, kar vas zanima.

V nadaljevanju je predstavljenih deset vprašanj, na katera bo vsak veterinar z veseljem odgovoril – mi pa bomo gotovo bolj pomirjeni.

1. Ali ima moj pes zdravo težo?

Vprašajte svojega veterinarja, ali ima vaš pes idealno težo za svojo pasmo, velikost in starost. Če sumite, da ima vaš pes prenizko ali previsoko telesno težo, to vprašanje zastavite veterinarju

2. Ali lahko ponudim psu ustreznejšo hrano?

Dobro zdravje se začne s pravilno prehrano in koga je bolje vprašati, kaj je primerno za vašega ljubljenčka, kot veterinarja. Ko oceni zdravje vašega psa, lahko priporoči diete, ki so primerne za življenjsko obdobje vašega ljubljenčka, življenjski slog ali morebitne zdravstvene težave.

3. Je to [tukaj vstavite vedenje] normalno?

Letni pregled dobrega počutja hišnega ljubljenčka je odličen čas, da veterinarja povprašate o kakršnih koli posebnostih, ki ste jih opazili pri psu v zadnjem letu. Vodite tekoči seznam, ko se določena stvar zgodi, da boste lahko veterinarju natančno opisali, kakšna je bila težava, kdaj se je prvič pojavila in kako pogosto se je od takrat ponavljala.

4. Ali je moj pes cepljen po programu?

Nikoli ne škodi, če se prepričate, da je vaš kosmati prijatelj cepljen po predvidenem programu, da kakšnega odmerka cepiva ne bi zamudili.

5. Ali potrebuje moj pes čiščenje zobnih oblog?

Kar 80 % psov in 70 % mačk, starejših od 3 let trpi za določeno stopnjo parodontalne bolezni. Če se ne zdravi, lahko povzroči druge resnejše zdravstvene zaplete, kot so težave z ledvicami, jetri in celo srcem. Zato vprašajte veterinarja, ali vaš pes potrebuje čiščenje zobnih oblog, da preprečite nadaljnje težave.

6. Ali naj moj pes opravi krvne teste?

Krvni testi odkrijejo različne težave, vključno z boleznijo ledvic in jeter, sladkorno boleznijo, rakom in vrsto drugih težav, ki jih je mogoče zdraviti, če so odkriti dovolj zgodaj.

7. Katera zdravila proti bolham/klopom priporočate za mojega psa?

Bolhe in klopi niso le nadloga; lahko tudi prenašajo smrtonosne bolezni. Povprašajte veterinarja o razlikah med priljubljenimi zdravili na trgu in o tem, katera najbolj ustreza življenjskemu slogu vašega ljubljenčka. Obstaja celo nekaj peroralnih zdravil, ki z enim samim odmerkom ščitijo pred bolhami in klopi do 12 tednov.

8. Kaj so te grudice in izbokline?

Nenavadne kožne spremembe so lahko tudi znak raka. Opozorite na vse nove bulice, izbokline ali nenavadne madeže, ki so se pojavili od vašega zadnjega obiska. Veterinar lahko nato ugotovi, ali je biopsija upravičena.

9. Ali moj pes potrebuje rektalni pregled?

Vsak veterinar ima drugačen način dela, vendar morda ne bo opravil celotnega rektalnega pregleda vašega ljubljenčka, če ga ne zahtevate. Rektalni pregledi odkrivajo raka prostate in danke, ki ju je mogoče zdraviti, če sta dovolj zgodaj odkrita.

10. Ali lahko, prosim, razložite znesek na računu?

Če boste prijazno vprašali, bo vaš veterinar veliko bolj verjetno pojasnil, zakaj kratek obisk in rutinski posegi stanejo toliko, kot stanejo. Morda se zdi veliko denarja, vendar ti stroški ohranjajo vašega ljubljenčka zdravega in srečnega še vrsto let.

 

Vir: PetMD