15 pasem, ki s sprehoda prinese s seboj največ blata

3. marca, 2022

Pasji kožuhi so nekaj čudovitega, vse dokler se pes ne povalja v luži blata. Zveni znano? Nekatere pasme so na deževnih sprehodih prave blatne rekorderke.

Nedavna Jeepova raziskava je proučevala prav to – koliko blata oz. umazanije določene pasme prinesejo s sprehoda. V študijo so vzeli 30 različnih pasem.

Pri 2000 pasjih skrbnikih so ugotovili, da le ti na teden posvetijo 1 uro in 20 minut časa za čiščenje svojega hišnega ljubljenčka. Pa še nekaj zanimivega so ugotovili – 61 % pasjih lastnikov psa očisti vsaj enkrat na teden, 35 % ljudi pa svoj avto očisti po skoraj vsaki vožnji po blatnem terenu (nenazadnje gre za avtomobilsko raziskavo).

Najbolj blatna pasma je …

Sedaj pa k bistvu. (Ne)slavno 1. mesto najbolj blatnih kužkov zaseda Yorkshirski terier (Yorkie). Sledijo mu bradati škotski ovčar, borderski ovčar in bernardinec. Na lestvico so uvrstili tudi nekatere nove t.i. dizajnerske pasme, ki kot pasme (še) niti niso priznane.

”Na količino blata, ki se nabere na pasjih kožuhih, vplivata pasma in velikost psa, kot tudi samo okolje in vremenske razmere,” je povedala raziskovalka Lorna Dawson za Mail Online. Verjamemo, da malce tudi karakter …

Kateri psi še sodijo med prave ‘umazančke’?

 1. Yorshirski terier
 2. Bradati škotski terier
 3. Borderski ovčar
 4. Bernardinec
 5. Leonberger
 6. Koker španjel
 7. Cavapoo
 8. Cockapoo
 9. Sproodle
 10. Bernski planšarski pes
 11. Miniaturni pinč
 12. Beagle
 13. Baset
 14. Lhasa Apso
 15. Čivava

 

 

Vir: country living