Nasveti Zdravje & nega Življenje s psom

8 načinov, kako ostarelemu psu omogočiti boljšo in varnejšo starost

Vsak od nas, ki je navezan na svojega psa, se težko sprijazni s tem, da se tudi naši hišni ljubljenčki starajo.

Starost prinaša določene omejitve, ki jih kot pasji skrbniki moramo upoštevati. V nadaljevanju si preberite sedem načinov, kako lahko našim kosmatim prijateljem olajšamo starost.

1. Pomoč pri mobilnosti

Mobilnost je pri psih najpomembnejša. Zaradi artritisa, debelosti, kroničnih vnetij, izgube mišične mase in drugih dejavnikov psi na parketu ali ploščicah težko vstanejo. Na mesta, kjer se pes veliko giba, namestite nedrseče preproge ali podloge za telovadbo. Zunanje površine (veranda, stopnice) lahko prebarvate s protizdrsnimi barvami, psu pa lahko obujete tudi protizdrsne nogavice.

2. Stopnice

Za pse, ki še zmorejo po stopnicah, namestite preprogo ali drugo protizdrsno podlago. Ko pa psi ne zmorejo več, je pomembno, da jim fizično zapremo pot do stopnic, bodisi s kartonasto škatlo, ograjico za otroke ali napenjalnimi vrvicami.

4. Spodbude

Ko so pasji skoki le še spomin, namestite svojemu psu pomožno stopnišče ali klančino, da bo lažje prišel do dvignjenih površin, kot je npr. postelja.

5. Udobje

Skoraj vsi starejši psi imajo osteoartritis. Če je vaš pes včasih rad ležal na mrzlih in trdih tleh, si bo sedaj najverjetneje želel več mehkobe in toplote. Privoščite mu lahko posebno ortopedsko blazino ali staro otroško vzmetnico. Če ima vaš pes bolečine v vratu ali hrbtu, mu dvignite posode s hrano in vodo. Če želite, da je vašemu psu zares udobno, ga morate poslušati. Stvari, ki so mu bile všeč v mladosti, so se lahko spremenile, zato bodite pozorni na to, kaj vam sporoča.

6. Demenca

Če ima vaš pes demenco, je po hiši smiselno namestiti nočne lučke, ki pomagajo zmanjšati tesnobo, hkrati pa se tako lažje orientirajo v prostoru. Smiselno je tudi zavarovanje nevarnih območij, kot so npr. stopnice.

7. Trenirajte um

Tako kot pri ljudeh je tudi pri psih pomembno, da v starosti trenirajo svoj um. Na voljo je paleta pasjih ugank, ki od njih zahtevajo, da se valjajo, stresajo, ližejo ali vohajo, da pridejo do svojih priboljškov. Uporabite svojo domišljijo.

8. Skrb zase

Kljub vsem pripomočkom, ki psu olajšajo starost, boste svojega psa najverjetneje veliko dvigovali, nosili ali mu kako drugače pomagali. Pomagajte si z različnimi pripomočki, pasovi, zankami. Hkrati pa ostareli psi od nas potrebujejo veliko ljubezni, nege, potrpljenja in nenazadnje tudi denarja. Zato ne pozabite nase.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.