Ali lahko sonce psa opeče in ali ga lahko namažemo s kremo za sončenje?

28. julija, 2022

Vsak skrbnik psa ve, da ni dobro, da je pes na soncu – saj že zaradi previsokih temperatur lahko doživi toplotni udar. Kako pa je z nevarnostjo in zaščito pred sončnimi opeklinami?

Vsakega psa lahko opeče sonce, najbolj pa so ogroženi tisti s tanko in belo dlako. Seveda jih prav dlaka ščiti pred sončnimi žarki. A kljub temu sonce lahko doseže njihovo kožo – na delih, kjer imajo dlako manj gosto ali pa je nimajo, npr. po trebuščku in smrčku.

Kako opazimo, da je psa opeklo?

Če vas skrbi, da je psa opeklo, najprej preglejte predele kože z najmanj dlake – smrček, gobček, trebuh, morda tudi notranji del nog, ušesa …

Opečena koža je pordela in vroča na dotik. Pri hudih opeklinah opazite tudi – opekline ali rane. Če ugotovite, da je pes opečen, ga takoj peljite k veterinarju.

Če še ni prehudo, pa tudi psa lahko namažete z aloe vero, vendar se pred tem posvetujte z veterinarjem – tudi glede drugih morebitnih “domačih pripravkov”.

Zaščita pred soncem?

Tako kot za ljudi, tudi za pse velja, da je najboljša zaščita fizične oblike – torej senca oz. umik s sonca, tudi zaščita z rjuho npr.

Obstajajo pa sicer tudi sončne kreme, ki so varne za živali – pred uporabo pa je poleg tega, da je primerna za psa, treba narediti tudi preizkus – z zelo majhno količino kreme in počakati 24 ur, če ni nobene reakcije na koži ali alergije.
“Če boste uporabljali sončno kremo, pazite, da je pes ne poliže,” dodajajo strokovnjaki in opozarjajo, da krema za otroke ni primerna za pse. Paziti je treba predvsem na nekatere strupene snovi, ki so pogoste v sončnih kremah, kot so cinkov oksid in PABA (paraaminobenzoinska kislina).

Psi imajo radi poletje, tako kot mi, na dopustu uživajo v tem, da so veliko zunaj –  a najbolj varno zanje bo v senci, z dovolj sveže vode.