Zdravje & nega

Brejost pri psičkah – kako dolgo traja in kdaj se pokažejo prvi znaki?

foto: adobestock
Običajno se prvi znaki pokažejo po tretjem ali četrtem tednu. V najzgodnejših fazah je teh znakov zelo malo, zato morda nekaj časa ne boste prepričani, ali je vaša psička breja ali ne.

Psičke so breje približno 63 dni oz. devet tednov. Tako kot pri ljudeh tudi pri psih delimo to obdobje na tri dele, vsako traja približno 21 dni. Čeprav obstajajo nekateri znaki, ki kažejo na brejost, je brez veterinarskih testov na začetku težko ugotoviti, ali je psička breja ali ne.

V prvih treh tednih se plod začne razvijati. Znaki brejosti še niso očitni. V drugem delu postajajo znaki očitnejši. V zadnjih 21 dneh pa pride do hitre rasti ploda in priprave na kotitev.

Kako in kdaj veterinar potrdi brejost?

Veterinar opravi teste v različnih fazah brejosti in svetuje, kako skrbeti za brejo psičko. Med 25. in 28. dnevom lahko s tipanjem trebuha ugotovi, ali gre za brejost ali ne. Ker lahko pri tem pride do poškodbe plodov, tega raje ne počnite sami, ampak delo prepustite strokovnjaku.

Že med 22. in 27. dnem pa veterinar zazna relaksin, hormon, ki ga proizvaja posteljica. Ta hormon je dober pokazatelj brejosti.

Med 28. in 35. dnem lahko veterinar opravi tudi ultrazvok in zazna srčni utrip mladičkov. S tem lahko oceni, koliko mladičkov pričakovati v leglu, natančnejše število pa lahko podajo kasneje z rentgenskim pregledom.

Rentgenski pregled lahko veterinar opravi šele med 45. in 55. dnevom. Takrat vidi okostja mladičev in lahko natančno določi njihovo število. Kasneje, kot se opravi rentgen, natančnejša je lahko ocena.


Preberite tudi: Navidezna brejost ni tako redka

Navidezna brejost ni tako redka

error: Kopiranje teksta ni mogoče.