Zdravje & nega

Navidezna brejost ni tako redka

Navidezna brejost je pri psičkah precej pogost fiziološki pojav in navadno mine brez večjih zapletov, z blagimi znaki, ki jih lastniki niti ne opazijo.

»Težava je predvsem pri hujših oblikah. Raven progesterona pri psici po gonitvi ostaja visok, ne glede na to, ali smo jo parili ali ne. Približno dva meseca po gonitvi raven pade in pri nebreji psički lahko sproži znake, podobne, kot jih kaže psica po kotitvi. Mlečne žleze nabreknejo, pojavi se mleko, psička zbira igračke in jih neguje, kot bi svoje negovala mladičke. Spremeni se tudi vedenje,« navidezno brejost opiše Neca Jerkovič, dr. vet. med. iz klinike Vet4Pet.

Svetuje, da je treba psico v tem obdobju zaposliti z dolgimi in napornejšimi sprehodi, če je treba, za nekaj dni drastično zmanjšamo količina hrane, umaknemo vse igračke, ki bi jih lahko vzela kot svoje mladičke, psičke ne božamo po seskih in ne iztiskamo mleka. »Če se težave stopnjujejo in se produkcija mleka ne zmanjša, obiščemo veterinarja. V nasprotnem primeru lahko namreč pride do mastitisa,« še opozori sogovornica.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.