Bruhanje – kdaj k veterinarju?

14. januarja, 2019
Bruhanje je eden najpogostejših vzrokov, da se skrbnik s svojim psom odpravi k veterinarju.

Bruhanje ni bolezen, je le klinični znak, ki opozarja, da s psom nekaj ni v redu. To tudi ni nujno znak, da je kaj narobe v prebavilih, gre namreč lahko tudi za posledico obolenja drugih organov, kot so ledvica ali jetra.

Bruhanje je refleksno dejanje, pri katerem se vsebina želodca izprazni skozi usta. Pojavi se, ko dražljaji iz telesa vzdražijo center za bruhanje, ki je del osrednjega živčevja. Ti dražljaji se ponavadi pojavijo pri določenih boleznih ali stanjih, kot je vožnja v avtomobilu, posledica tega pa sta slabost in bruhanje. Veliko zdravil zoper slabost v resnici delujejo tako, da dražljajem, ki jo povzročajo, preprečijo vzdraženje centra za bruhanje.

Pes lahko izbruha hrano, prozorno tekočino, žolč, travo ali kri. Glede na resnični vzrok bruhanja se lahko pokažejo še drugi znaki, denimo pobitost, neješčnost, driska, dehidracija …

Če bolezen traja že dlje časa, lahko pes shujša, zaradi dehidracije oslabi, ustnice pa postanejo izsušene in lepljive.

Če pes bruha le kdaj pa kdaj, to ne predstavlja kakega posebnega vzroka za zaskrbljenost tako dolgo, dokler ima pes apetit in je živahen. Kdaj pa kdaj skoraj vsak, tudi sicer zdrav pes izbruha deloma prebavljeno hrano, travo ali penasto tekočino.

Če pes bruha le kdaj pa kdaj, to ne predstavlja kakega posebnega vzroka za zaskrbljenost tako dolgo, dokler ima pes apetit in je živahen.

Če pa pes bruha pogosteje in je tudi videti bolan, je najbolje, da ga odpeljemo k veterinarju.

Veterinarja vsekakor obiščemo tudi, če:

  • je izbljuvku primešana kri,
  • ima pes povišano telesno temperaturo,
  • bruhanje traja že več dni,
  • je stanje psa opazno prizadeto.