Zdravje & nega

Debelost negativno vpliva na dolgoživost psa

Debelost negativno vpliva na zdravje in dolgoživost psa. Po statistiki imajo predebeli psi do 6 do 12 mesecev krajšo življenjsko dobo.

V resnici pa strokovnjaki poudarjajo, da debelost povzroča tudi za 2 leti in več krajšo življenjsko dobo. Nekoč je vladalo prepričanje, da je maščobno tkivo razmeroma neaktivno, v njem so pač ‘naložene’ odvečne kalorije in je zgolj nekakšen dodatek k normalni telesni teži.

Z raziskavami pa so dokazali, da je to tkivo biološko aktivno. Iz njega se izločajo vnetni hormoni in povzročajo t.i. oksidativni stres na telesna tkiva, kar prispeva k pojavu številnih bolezenskih težav. Veterinarji zato debelost ocenjujejo kot stanje s kroničnim vnetjem nizke stopnje. Znano je, da se pri debelih psih pogosteje pojavljajo bolezenske težave, kot so:

  • različne okužbe zaradi zmanjšane učinkovitosti imunskega sistema;
  • zvišan krvni tlak, posledica česar je večja možnost popuščanja delovanja srca;
  • bolezni gibal, kot na primer vnetje sklepov (artritis), bolezni hrbtenice, pretrganje križne vezi v kolenu in hitrejše degeneracije sklepov;
  • nastanek sečnih kamnov v mehurju in
  • zapleti ob anesteziji.

Prav narkoza predstavlja za predebele pse precej večje tveganje, saj je pri njih omejeno delovanje določenih organov, kot so pljuča, jetra in ledvice, poleg tega pa zaradi večje telesne mase potrebujejo večji odmerek narkotika. Po operacijah se lahko pojavijo tudi drugi zapleti, saj je pri predebelih živalih večja možnost, da pride do okužbe rane.

Pri tem je treba poudariti, da je debelost lahko znak tudi kakšnih drugih bolezni, kot na primer zmanjšane aktivnosti žleze počitnice ali zvišane aktivnosti nadledvične žleze. V vzrokih za debelost pa si več lahko preberete tukaj.

Boštjan Vidic, dr. vet. med (objavljeno v reviji Moj pes)