Zdravje & nega

Diatomejska zemlja kot naravna zaščita pred paraziti in klopi za pse in mačke?

foto: adobestock
Vse več se na družabnih omrežjih govori o diatomejski zemlji kot alternativi proti parazitom in zaščiti pred insekti, tudi klopi za pse in mačke.

Diatomejska zemlja je belo siv prah, ki ga pridobivajo iz ostankov kremenčastih alg in je večinoma sestavljena iz silicija.

Že tisočletja se uporablja tudi kot insekticid. Danes jo lahko kupimo v več različicah, tudi prehranske kategorije.

Diatomejska zemlja proti bolham

Diatomejsko zemljo mnogi lastniki psov in mačk uporabljajo proti bolham – kot preventivo, kot dodatek ali samostojno. Prah namreč vsebuje mikroskopske delce, ki imajo ostre robove. Ker so tako majhni, večjim živalim ne škodujejo, bolham pa. Za drobne žuželke je namreč hoditi po tem prahu tako kot bi mi hodili po razbitem steklu.

Z diatomejsko zemljo potresete kožuh psa ali mačke in temeljito prečešete – pred sprehodom, preden gredo ven. Vajo ponovite, preden pride pes ali mačka nazaj domov. Zelo previdni morate biti pri nanosu prahu okoli oči, ušes, smrčka in ust – tu so delci preostri tudi zanje. Če pes ali mačka trpita zaradi suhe kože, ne uporabljajte diatomejske zemlje pogosto.

Za dom brez bolh

Drug način oz še manj invaziven in vsekakor varen način je, da diatomejsko zemljo potresete po vrtu, kjer bo odstranila bolhe in njihove ličinke, pa tudi klope in druge nevšečne žuželke. Za pse in mačke ni strupena, tako da je za ta primer resnično odlična alternativa insekticidom.

Diatomejsko zemljo lahko potresete tudi po odejah, posteljah in drugih površinah, kjer se rade zadržujejo bolhe. Pustite jo vsaj nekaj dni, da pobije tudi ličinke, nato pa posesajte.

Z diatomejsko zemljo nad notranje parazite?

Dokazov, ki bi podprli to teorijo s spleta, ni. A mnogi poročajo, da so z diatomejsko zemljo prehranske kategorije (žlička na mesec) uspešni pri preprečevanju notranjih parazitov pri psu. Če se kdo odloča, da bi šel po tej poti, mora biti zelo previden pri tem, da prah dobro vmeša v mokro hrano. Če namreč zaide v dihalne poti, jih lahko poškoduje.

Pozor: diatomejska zemlja, ki ni označena kot varna za prehrano, lahko vsebuje svinec in arzen.


Preberite tudi: Dodatki k prehrani, ki odganjajo bolhe in klope

Dodatki k prehrani, ki odganjajo bolhe in klope

error: Kopiranje teksta ni mogoče.