Prehrana

Dodatki k prehrani, ki odganjajo bolhe in klope

Topla in mila zima je bila nadvse naklonjena klopom in bolham. Marsikateri pasji skrbnik je psa reševal pred klopi že februarja, v tem času pa pasjim skrbnikom sploh ni dolgčas. Kako psu lahko pomagajo dodatki k prehrani?

Skrb za ustrezno zaščito mora biti v tem letnem času visoko na lestvici prioritet. Nikoli pa ne škodi, če se bitke lotite na vseh mogočih frontah, tudi s hrano.

Obstaja namreč cel kup stvari, ki jih lahko dodajate v pasje obroke in s tem naredite pasji organizem manj privlačen za zunanje zajedavce. Veliko naštetih sestavin imate prav gotovo že na svojih kuhinjskih poličkah, le da morda ne veste, da jih lahko uporabite tudi kot dodatno zaščito proti zunanjim zajedavcem:

  • Bolhe in klope naj bi odganjalo redno dodajanje pivskega kvasa, seveda ob predpostavki, da pes nima alergije na kvas.
  • Česen namočite v olje, žličko nato dodajate k obroku; česen psu škodi v velikih količinah, podobno kot mnogo drugih stvari. Sicer pa je na osnovi česna narejenih veliko naravnih preparatov proti klopom in bolham.
  • Imate doma olje črne kumine? Odlično, saj poleg nešteto drugih stvari prav tako odganja tudi bolhe in klope.

Ob tem velja izpostaviti tudi različna eterična olja. Ta postajajo vedno bolj priljubljena rešitev za marsikatero težavo, tudi bolhe in klope, vendar je lahko napačna uporaba za psa izjemno strupena; nikoli jih ne dodajajte v prehrano, sploh pa ne v nerazredčeni obliki (četudi so sicer varna za uživanje pri ljudeh).

Nikar pa ne pozabite, da so lahko dodatki k prehrani samo dodatna podpora ob ustrezni zaščiti vašega psa, kamor spada tudi splošna skrb za zdrav imunski sistem. Prav tako bodite pozorni pri sestavinah: nikar ne zmešajte v pasjo skledo vsega povprek, poleg tega pa se zavedajte, da morate izbran dodatek v hrano dodajati kar nekaj časa.

Lena Gregorčič

error: Kopiranje teksta ni mogoče.