Driska pri psih in rešitve iz domače kuhinje

29. oktobra, 2020
Pod tem soncem verjetno ni skrbnika, ki se ne bi vsaj enkrat v življenju srečal s prebavnimi težavami svojega psa. Kaj pomaga, ko psa pestijo prebavne težave, driska?

Ko novopečene pasje skrbnike prvič preseneti driska, se hitro naučijo, da mora domača lekarna za pse obvezno vsebovati nekaj proti tej nadlogi. A tudi bolj izkušeni skrbniki so marsikdaj presenečeni, kaj vse iz »domače kuhinje« lahko pomaga pri tovrstnih težavah. Seveda pa je vedno najpomembnejše, da sploh ugotovimo, zakaj so prebavne težave nastale.

 Najprej ugotovite, zakaj se je driska pojavila

Za hitro in nenadno drisko so lahko različni vzroki: krivci so lahko virusi, bakterije, paraziti, zastrupitev in podobne težave, ki nedvomno zahtevajo obisk in mnenje veterinarja, medtem ko so kronične prebavne težave najpogosteje povezane z alergijami, intolerancami ali drugimi zdravstvenimi težavami, ki zahtevajo celostni pristop reševanja. V obeh primerih pa so lahko rešitve iz domače kuhinje odlična podporna terapija.

Psi imajo lahko prebavne težave tudi zaradi hitre in nenadne zamenjave hrane. Te težave se lahko pojavijo tudi, če ste hrano menjali počasi in postopoma, po »šolsko« torej, vendar je vaš kosmatinec bolj občutljiv. Drisko si pogosto nakopljejo tisti psi, ki so mojstri izmikanja hrane in jim tudi najvišji kuhinjski pult ne pomeni težav, ter seveda vsi tisti, ki se radi naslajajo na različnih kompostih in med biološkimi odpadki ali pa na sprehodu najdejo mrhovino.

Ne nazadnje pa je lahko driska tudi posledica jemanja določenih zdravil; še zlasti pogosto se pojavi ob jemanju antibiotikov, za katere je znano, da porušijo črevesno mikrofloro. Skrbniki psov, ki se radi kopajo v morju, pa bodo gotovo vedeli povedati o driski, ki se pojavi po kopanju v slani vodi in je ni težko prepoznati, saj pes dobesedno iztreblja tekočo vodo.

V domači kuhinji poiščite …

Semena indijskega trpotca
Semena indijskega trpotca (psilium) so že nekaj let zelo priljubljena tudi v prehrani ljudi. Cenjena so zlasti zaradi velikega deleža vlaknin, ki uravnavajo prebavo v obe smeri, torej delujejo tako v primeru driske kot zaprtja.

Semena indijskega trpotca lahko uporabite kot nadomestek sluzi kuhanih lanenih semenih, ki sicer tudi odlično delujejo proti prebavnim težavam. A psilium je precej bolj praktičen za uporabo, samo namočiš ga in počakaš, da se napihne; ljudje semena indijskega trpotca načelno uporabljamo tako, da jih zmešamo z vodo in spijemo, pri psih je bolj praktično, če jih ponudimo že namočena in nabreknjena. Semena indijskega trpotca odmerjamo v žličkah: 1 čajna žlička je primerna za majhne pse, 2 čajni žlički za velike pse. Preden semena namočite, jih lahko v mlinčku zmeljete v prah.

Sluz lanenih semen
Če doma nimate semen indijskega trpotca, imate v kakšnem lončku gotovo pospravljena lanena semena. Pri prebavnih težavah je najbolj uporabna sluz lanenih semen. Žličko ali dve lanenih semen namočite v mlačno vodo in pustite stati nekaj ur, da nastane sluz, ki jo nato ponudite psu. Sluz lanenih semen naj bi tudi pozitivno vplivala na razvoj koristnih črevesnih bakterij.

Razkuhan korenček
To je univerzalna zelenjava, ki jo zanesljivo imate vedno pri roki – in zelo prav pride tudi takrat, ko so pri vašem psu na sporedu prebavne težave. Postopka verjetno ni treba posebej razlagati: korenček skuhate do mehkega, ga pretlačite in zmešate v obrok, ki bi ga tudi sicer ponudili psu. Korenček vsebuje veliko pektina, ki v prebavnem traktu nabrekne ter tako pomiri in zaščiti črevesno sluznico.

Podoben učinek pomirjanja razdraženega črevesja boste dosegli tudi s kuhano in pretlačeno bučo hokaido ter sladkim krompirjem. Iztrebek se bo hitro oblikoval, verjetno bo malo bolj oranžne barve in v večji količini, ampak stanje se bo v nekaj dneh normaliziralo.

Probiotiki
Verjetno jih nimate ravno v kuhinji, ampak v domačem lekarniškem predalu. Kakorkoli, v vsakem primeru pridejo prav tudi za pse, pa čeprav so namenjeni človeku. Nepogrešljivi so zlasti ob jemanju antibiotikov in po dolgotrajnih prebavnih težavah, ko črevesna flora potrebuje nekaj pomoči, da se spet vzpostavi. Mnogo pasjih skrbnikov poseže po jogurtu, ki naj bi prav tako vseboval probiotične kulture, vendar v primeru driske pri psu to ni najbolj premišljena izbira. Zakaj ne? Če ima pes težave s prebavo laktoze, mu boste nakopali samo še dodatne prebavne težave. To pa ni ravno nekaj, kar mu v tistem trenutku lahko pomaga.

Kaj pa riž in piščanec?
Klasika, ki se še vedno ponuja, ko imajo psi prebavne težave. Žal pa sta tako piščanec kot riž zelo pogosta alergena, zato odpadeta pri večini psov. Če pes nima težav, lahko seveda ponudite tako eno kot drugo. Še najbolje je, če riž razkuhate, psu pa za pitje ponudite gosto in sluzasto belo vodo, ki je ostala od kuhanja, ter tako poskrbite tudi za primerno hidracijo. Piščančje meso raje zamenjajte za katero manj mastno (recimo kunčje).

Prva pomoč pri driski

Predal s prvo pomočjo proti driski naj vsebuje medicinsko oglje ali kateri drug prašek, ki pomirja razdraženo črevesje. V zadnjem času so med ljudmi in skrbniki živali zelo priljubljeni geli, ki imajo adsorbentno delovanje in pomagajo ob širokem spektru prebavnih težav (tudi ob virusnih okužbah, recimo). Vedno je fino imeti pri roki tudi probiotike za živali, s katerimi psu pomagamo, da se črevesna flora hitreje regenerira.

Ob prebavnih težavah seveda ne pozabite na blagi post. Če to ne gre, naj bodo obroki manjši in večkrat na dan. Bodite pozorni tudi na zadosten vnos tekočine, saj lahko zlasti mladi in starejši psi hitro dehidrirajo.

Preberite še:

Driska pri psih

Driska pri psih – kdaj k veterinarju?

Lena Gregorčič