Aktualno Zdravje & nega

Jutri je dan preprečevanja zadušitev pri hišnih ljubljenčkih

foto: adobestock
V nekaterih državah po svetu 22. junija obeležujejo dan preprečevanja zadušitev pri hišnih ljubljenčkih. Na ta dan skrbnike hišnih živali po vsem svetu opozarjajo o vsakodnevnih nevarnostih zadušitve.

Zadušitev pri psu ali mački lahko namreč povzročijo običajni vsakdanji predmeti, ki blokirajo dihalne poti – tudi priboljški, ki niso dobro prežvečeni.

Kaj vse lahko povzroči zadušitev?

Nevarnosti se pojavljajo pri predmetih, o katerih se najmanj razmišlja, kot so žvečilke, priboljški in igrače, vendar tveganja povzročajo tudi običajni vsakdanji predmeti, vključno z živili, kot sta repa ali korenje, vrvice za okenske žaluzije, plastične vrečke za priboljške in majhne igrače.

Kako zaščititi psa in mačko pred zadušitvijo?

  • Živali vedno ponudite igrače primerne velikosti, premer žoge mora biti vedno širši od širine čeljusti vašega ljubljenčka. Izogibajte se igrač, ki razpadajo na manjše koščke.
  • Ko psu ponudite priboljšek ali žvečilko, bodite vedno v bližini in ga nadzirajte. Namenite mu mirno okolje, da lahko dobro prežveči priboljšek.
  • Popolna igrača za vašo mačko je lahko nevarnost zadušitve za vašega psa in obratno. Zapomnite si, da vse igrače hišnega ljubljenčka pospravite, ko zapustite hišo in pustite živali brez nadzora. Tudi, če imate doma dojenčka ali malčka, bodite pozorni na majhne igrače, ki zlahka predstavljajo nevarnost zadušitve vašega psa ali mačke.

Preberite tudi:

To je 5 pogostih vzrokov za zadušitev psov in mačk

Pasja prva pomoč: Kako ukrepati, če se pes duši?

Pasja prva pomoč: Kako ukrepati, če se pes duši?

To je 5 pogostih vzrokov za zadušitev psov in mačk

error: Kopiranje teksta ni mogoče.