To je 5 pogostih vzrokov za zadušitev psov in mačk

14. septembra, 2022

Grozljivo za vsakega pasjega in mačjega skrbnika: zadušitev  – oz že to, da se njihov ljubljenček začne dušiti. 

Veliko lahko naredimo že s tem, da vemo, kateri vzroki lahko privedejo do zadušitve – da poznamo tveganja in jih tako vsaj v nekaterih primerih lahko preprečimo.

1. Zadušitev s predmeti

Radovedni psi in mačke raziskujejo svet tudi z okušanjem in žvečenjem – a če npr. pomotoma vdihnejo medtem ko nekaj žvečijo, lahko to privede do zadušitve. Tvegane so tako igrače za žvečenje kot žogice, pa seveda tudi kosti in razne nalepke, listki s cenami na igračah, ovitki, “repi” mišk in podobno. Vse, kar je dovolj majhno, da lahko uide v grlo in se tam zatakne. Zato je pametno, da imamo živali ob žvečenju pod nadzorom in da preverimo vse dele igračk.

Če opazite, da se pes duši, ostanite mirni – pes bo verjetno v paniki. Če še lahko diha, čimprej k najbližjemu veterinarju. Če ne diha, uporabite Heimlichov prijem: postavimo se za psa in z obema rokama objamemo trebuh tik za rebri, eno dlan oblikujemo v pest ter močno potisnemo navzgor in naprej (KMŽ). Če pes izgubi zavest, odprimo gobček in poskusimo odstraniti tujek.

Za mačke veliko tveganje predstavljajo razne niti, tudi daljše travne bilke (posebej tiste z dlačicami), ki se jim lahko navijejo okoli jezika. Klobko volne in podobne stvari zato skrbno umikajte pred njimi, razen med skupno igro.

Posebna kategorija so tudi električni kabli, ki so mamljivi tako za pse in mačke. Ti sicer ne povzročajo zadušitve sami po sebi, lahko pa pride do pljučnega edema, ki povzroči zadušitev.

2. Kolaps traheje oz dušnika

Tudi to je pogost razlog zadušitve pri starejših psih manjših pasem, predvsem pa pri kratkoglavih pasmah, saj se traheja poseda hitreje, če pes težje diha.

Če ima pes diagnozo kolaps troheje, je pomembno, da pes ni predebel ter da poskrbimo, da mu ni vroče. Nekateri predpišejo tudi zdravila proti kašlju.

3. Infekcijske bolezni

Bronhitis ali pasji kašelj je zelo nalezljiva pasja bolezen, ki ima znake na las podobne dušenju. Kašelj včasih spremljajo izpljunki pene. Zdravimo z antibiotiki in zdravili proti kašlju.

Tudi nekatere druge bolezni, ki prizadanejo grlo in žleze v grlu, imajo lahko simptome hudega kašlja in lahko povzročijo dušenje.

4. Astma

Mačke se lahko od astme tudi zadušijo – zaradi zožanih dihalnih poti. Gre za alergijsko reakcijo na alergene iz okolja, kot so cvetni prah in pršice. Mačja astma je kronična vnetna bolezen, za katero ni zdravila, jo pa lahko obvladujemo z zdravili in izgobanjem alergenom.

5. Ovratnice

Ovratnice so še vedno velikokrat spregledane kot možen vzrok zadušitve pri psih in mačkah – kadar so pretesne ali se zategnejo, ko pes vleče oz ko se mačka kam zatakne. Predvsem moramo biti pozorni pri mladičih in sproti (res hitro rastejo) prilagajati obseg ovratnice – splošno pravilo je, da je v pravi obseg možno spraviti 2 prsta. Še bolje je seveda uporabljati oprsnico.

A pozor – pri mačkah so ovratnice večinoma narejene tako, da se v primeru hitrega zatega odpnejo, oprsnice pa ne.