Nasveti Zdravje & nega

Kaj dati psu za jesti po tem, ko je bruhal?

foto: adobestock
Psi lahko bruhajo iz zelo različnih razlogov – nekateri so življenjsko nevarni, drugi pridejo in grejo, večina pa je nekje vmes.

Ko pes bruha, pokličite veterinarja, saj bo ta najbolje presodil, ali morate priti ali ne.

Ko je pes bolje, pa se mnogo lastnikom postavi vprašanje, kaj lahko pes po bruhanju sploh poje?

Najbolje je, da nič – ne glede na to, ali gre za nevarno situacijo, ki potrebuje hitro veterinarsko pomoč, ali ne. Če je bruhanje akutno in blago, običajno ne vpliva na splošno počutje psa, pes pa bruha največ dva do trikrat v 24 urah.

Tudi ko se prepričamo, da bruhanje ni bilo nič resnega, da mu le nekaj ni prijalo v želodcu, sicer pa je živahen in je na bruhanje že pozabil, je prvo pravilo, da mu ne damo jesti. Če namreč pes zaužije hrano na razdražen želodec, je zelo verjetno, da bo ponovno bruhal.

Veterinarji svetujejo umik hrane za vsaj 12 ur – pes pa lahko pije vodo, a ne preveč naenkrat.

So pa izjeme – nekateri psi ne smejo biti brez hrane toliko časa. Posebej pogosto morajo jesti mladički. Pogosti obroki so nujni tudi za pse, ki so na inzulinu. Če je vaš pes zelo mlad ali ima kakšno bolezen, se o tem, koliko časa po bruhanju ne ponuditi hrane, posvetujte z veterinarjem.

Kaj dati psu za jesti po bruhanju?

Po tem, ko mine določen čas brez hrane, pa lahko s hrano psu pomagate:

  • Hrano uvajajte počasi, podobno kot bi sami za začetek po bruhanju pojedli nekaj malega in lahkega.
  • Za začetek ponudite majhno količino lahko prebavljive hrane.

To je lahko posebna hrana, ki ima običajno oznako ‘digestive’ ali ‘gastro’ (zanjo povprašajte pri veterinarju), lahko pa psu pripravite tudi domač obrok, npr. kuhana piščančja prsa pomešana s kuhanim rižem. To sicer ni hrana, ki je optimalna za dolgoročno hranjenje psa, a za nekaj dni je varna.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.