Kaj nam sporoča barva pasjega kakca?

25. oktobra, 2021
Pasji kakec je, čeprav se marsikdo najraje čimprej obrne stran in ga ne opazuje, v resnici lahko zelo zgovoren.

Kaj nam sporoča barva pasjega kakca?

Črna barva lahko pomeni krvavitev iz želodca ali zgornjega dela črevesja, lahko pa je tudi posledica nečesa, kar je pes pojedel. Če se črn kakec pojavi večkrat, je priporočljivo obiskati veterinarja.

Svetlo sivo ali belkasto obarvan kakec lahko kaže na težave v delovanju trebušne slinavke. Če je kakec poleg tega še masten in svetleč, je velika verjetnost, da trebušna slinavka ne proizvaja dovolj encimov.

Rjav kakec z belimi pikicami – rjav kakec je povsem normalen, če pa opazite v njem še bela zrnca, gre verjetno za zajedavce.

Rdeče obarvan kakec verjetno pomeni, da je blatu primešana kri, najverjetneje iz spodnjega dela črevesja. Kri le lahko posledica driske, zaprtja, polipov, zajedavcev … Možnosti je veliko, le strokovnjak bo lahko ugotovil vzrok. Preden pokličete veterinarja pa nujno preverite, da pes prejšnji dan ni zaužil česa takega, kar bi iztrebek lahko obarvalo rdeče.

Zelen kakec največkrat nakazuje na to, da se je vaš pes prenajedal s travo, zelenimi listi in drugimi sestavinami, ki vsebujejo zeleni pigment. V kolikor pa stanje ne mine in ni samo prehodno, zelena barva kakca lahko nakazuje na težave z žolčnim mehurjem.