Nasveti Zdravje & nega

Kje tiči vzrok, da pes ne pije dovolj vode?

Zelo pomembno je, da vaš pes dnevno popije dovolj vode, da ostane hidriran in zdrav.

Koliko vode pa je dovolj za vašega psa?

Obstaja preprost način za izračun, koliko vode naj vaš pes popije vsak dan: Težo psa v kilogramih pomnožite s 50 in dobili boste, koliko mililitrov vode naj popije. Primer: 20-kilogramski pes bi moral popiti približno 1 liter na dan.

Teža psa (kg) x 50 = količina vode (ml) 

Kako na enostaven način ugotovite, ali je vaš pes dovolj hidriran?

Če je pes dovolj hidriran, ima svetleče oči in vlažne dlesni. Vdrte oči in “lepljive” dlesni lahko kažejo na dehidracijo.

Vzroki, zakaj pes ne pije dovolj vode?

Večina psov pije veliko vode, da zadovolji svoje potrebe po hidraciji. Kaj pa, če vaš pes ne pije vode? V nadaljevanju je predstavljenih šest možnih razlogov.

  • Omejen dostop do vode

Vsi psi morajo imeti na voljo svežo vodo v čisti posodi 24/7. Voda naj bo vedno sveža in hladna, upoštevajte tudi postavitev več posod na različnih mesti v stanovanju in tudi zunaj njega.

  • Sprememba okusa vode

Mnogi psi so občutljivi na okus vode, ki jim jo običajno ponujamo. Na primer, psu, ki mu je bila vedno ponujena voda iz pipe iz javnega vodnega vira, se bo morda zdela pitna voda iz vodnjaka neprijetna, če se bo družina preselila v nov dom na deželi.

Podobno, če je vaš pes navajen piti ustekleničeno vodo in preklopite na vodo iz pipe, bo morda spil manj. V takem primeru mu zmešajte obe vodi in počasi opuščajte staro vrsto vode, dokler ne sprejme nove vode.

  • Vrsta hrane

Vrsta hrane, ki jo vaš pes uživa, prispeva k njegovi hidraciji. Nekatere vrste hrane vsebujejo manj vlage, zaradi česar vaš pes popije več vode, druge pa vsebujejo več vlage, zato vaš pes pije manj.

  • Ustne bolezni

Obstajajo tudi nekatera zdravstvena stanja, ki vplivajo na količino popite vode. Psi z bolečim ali zlomljenim zobom in tumorji v ustih pogosto pijejo manj. Slab zadah je lahko znak, da ima vaš ljubljenček težave z ustno votlino.

Podobno lahko zlom ali izpah pasje čeljusti fizično onemogoča pitje. Če sumite na katerega od teh stanj, je pomembno, da vašega psa pregleda veterinar in predpiše zdravljenje.

  • Slabost

Obstajajo nekatere bolezni, ki lahko povzročijo slabost pri psih, in zaradi slabosti tudi manj pijejo. Če opazite spremembe v žeji svojega psa, ki jo spremljajo tudi zmanjšan apetit, bruhanje ali driska, naj vašega psa čim prej pregleda veterinar, da lahko ugotovi in odpravi vzrok.

  • Nevrološke bolezni

Čeprav redko, obstajajo nekatere nevrološke bolezni, ki lahko vplivajo na žejo. Če vaš pes preneha piti vodo in se tudi nenavadno vede ali opazite spremembe v hoji, takoj poiščite veterinarsko pomoč.

 

Vir: PetMD

error: Kopiranje teksta ni mogoče.