Zdravje & nega

Kolaps sapnika pri psih: simptomi, vzroki in zdravljenje

Kolaps sapnika pri psih je stanje, pri katerem se sapnik sesede. To se zgodi, ko hrustančni obroči, ki podpirajo sapnik, izgubijo del svoje moči.

Če opazite znake, da ima vaš pes morda kolaps sapnika, obiščite veterinarja, da potrdi diagnozo in vam predstavi potek zdravljenja.

V nadaljevanju je zapisano vse, kar morate vedeti o simptomih, vzrokih in zdravljenju kolapsa sapnika pri psih.

Značilni simptomi

·         Hripajoči kašelj

·         Težko dihanje

·         Nenaklonjenost vadbi

·         Dlesni postanejo rahlo modre

Vzrok za kolapsa sapnika pri psih

Do kolapsa sapnika pride zaradi oslabitve hrustančnih obročev, ki podpirajo sapnik psa. Ko se to zgodi, pes veliko težje vdihne zrak v pljuča.

Potrditev diagnoze in zdravljenje

Če veterinar sumi, da vaš pes trpi za tem stanjem, bo opravil fizični pregled. V večini primerov veterinarji za potrditev diagnoze uporabijo rentgensko slikanje. Ko veterinar potrdi diagnozo, bo resnost stanja določila, ali pes potrebuje zdravljenje ali operacijo.

V primeru zdravil lahko veterinar predpiše zdravila za zaviranje kašlja, antibiotike ali protivnetna zdravila. Če vaš pes potrebuje operacijo, lahko veterinar uporabi vsadke za podporo sapnika.

V mnogih primerih pa veterinarji svetujejo lastnikom hišnih ljubljenčkov, naj se poleg vsega predlaganega osredotočijo tudi na zmanjšanje telesne teže in uporabo oprsnice namesto ovratnice.

 

Vir: DogTime

error: Kopiranje teksta ni mogoče.