Zdravje & nega

Kongestivno popuščanje srca pri psih – zgodnji znaki

Kongestivno popuščanje srca je stanje, v katerem srce ni več zmožno zagotoviti zadostnega pretoka krvi, ki bi zadostil telesnim potrebam.

Po navadi se pojavi kot končen rezultat oslabelosti srčne mišice, pa tudi zaradi nenormalne strukture ali funkcije srca. Srce je dejansko črpalka, in ko ta ne zmore več dobro opravljati svojega dela, začne v pljučih, drugih organih ali telesnih votlinah zastajati tekočina.

V začetnih fazah popuščanja srca je to sicer zmožno kompenzirati svoje delovanje več mesecev ali celo let, ne da bi se pokazali znaki bolezni. Ko pa popuščanje srca napreduje, se lahko znaki bolezni pojavijo nenadoma in povsem nepričakovano – včasih neposredno po kakšnem hujšem naporu, ko je srce nesposobno prečrpati dovolj krvi, da bi zadostilo potrebam telesa.

Ko pa popuščanje srca napreduje, se lahko znaki bolezni pojavijo nenadoma in povsem nepričakovano.

Popuščanje srca se lahko pojavi pri vseh psih, ne glede na starost ali pasmo. Pri igračastih in pritlikavih pasmah psov je najpogostejši vzrok kongestivnega popuščanja srca v degeneraciji srčnih zaklopk. Degenerativna bolezen zaklopk je stanje, kjer je sposobnost srčnih zaklopk, da preprečujejo pretok krvi v napačno smer, zmanjšana. Pri psih je najpogostejše vpletena zaklopka, ki leži med preddvorom in prekatom v levi polovici srca (mitralna zaklopka).

Pri večjih pasmah psov pa je najpogosteje vzrok v dilatativni kardiomiopatiji. Dilatativna kardiomiopatija je progresivno povečanje votline prekata, s posledičnim zmanjšanjem moči iztiskanjem krvi iz prekata.

Med drugimi, pogostejšimi vzroki popuščanja srca pri psih najdemo tudi prirojene napake srca, infestacijo s srčnimi glistami, bolezni perikarda (srčne ovojnice) in srčne aritmije.

Kako deluje srce?

Srce je naravnost čudovita ‘naprava’, ki je sposobna dolga leta neprestano, brez premora opravljati svojo nalogo. Srce je v svojem bistvu črpalka, ki nenehoma poganja kri po krvnih žilah, kar je njegova glavna naloga. Sestavljeno je iz dveh polovic, leve in desne. Desna stran srca je manjša, deluje pod nižjim tlakom in sprejema kri iz telesa, ki jo poganja naprej v pljuča, kjer se iz krvi izloči ogljikov dioksid in se znova napolni s kisikom. Leva polovica srca pa je večja, s precej močnejšo mišično steno, saj deluje pod precej večjim pritiskom. V levo srce prihaja s kisikom bogata kri iz pljuč, s katero oskrbi telo.

Vsaka polovica srca je sestavljena iz dveh votlin. V prvi votlini – imenujemo jo preddvor (atrij) – se zbira kri, ki v nadaljevanju srčnega cikla vstopi v glavno črpalno votlino, imenovano prekat (ventrikel). Obe votlini sta ločeni z zaklopko, ki preprečuje krvi, da bi iztekala nazaj. Dodatne zaklopke so nameščene na krvnih žilah, po katerih teče kri iz prekatov. Tudi te zaklopke preprečujejo krvi, da bi iztekala nazaj.

Moč in hitrost delovanja srca uravnava precej dejavnikov, kot so telesna pripravljenost, izpostavljenost naporu, bolezenski dejavniki …

Zgodnji znaki kongestivnega popuščanja srca

Med prvimi znaki kongestivnega popuščanja srca lahko opazimo hitro utrujanje, pes kaže manj volje do aktivnosti, občasno pa že lahko zaslišimo pokašljevanje. Kašelj se pojavlja predvsem v trenutkih, ko pes pretirava z aktivnostjo, ali ko je vznemirjen. Prav tako se kašelj pojavlja ponoči, pogosto kakšni dve uri po tistem, ko se je pes odpravil k nočnemu počitku. Pred spanjem je pes lahko tudi nemiren, postopa naokoli, namesto da bi se hitro ulegel in zaspal.

Prav tako se kašelj pojavlja ponoči, pogosto kakšni dve uri po tistem, ko se je pes odpravil k nočnemu počitku.

Ti zgodnji znaki so nespecifični, kar pomeni, da ne kažejo na kakšno določeno bolezen, marsikdaj pa jih skrbnik smatra celo za normalne za visoko starost psa.

Znaki napredovanega popuščanja srca

Ko popuščanje srca napreduje, se pri psu pojavijo še drugi bolezenski znaki, kot so zmanjšan tek, hitro dihanje, otekanje trebuha in izguba telesne teže. Ker srce ni več sposobno učinkovito prečrpavati krvi, začne kri zastajati v pljučih, jetrih in drugih organih ter v nogah. Zvišan krvni tlak v venah povzroči, da začne iz njih v pljuča in trebušno votlino izhajati tekočina. V pljučih nabrana tekočina je tista, ki povzroča kašljanje. Hitro nabiranje tekočine v drobnih dihalnih poteh lahko povzroči, da pes izkašlja rdečo penasto tekočino, kar kaže na tako imenovan pljučni edem. Pljučni edem kaže na to, da je začela popuščati leva polovica srca. Leva polovica srca namreč iz pljuč črpa s kisikom bogato kri in jo pošilja po telesu. Ko ta polovica srca dela manj učinkovito, pred njo, v pljučih, torej, začne zastajati kri.

Desna polovica srca pa je tista, ki sprejema kri iz telesa in jo pošilja v pljuča, kjer se obogati s kisikom. Ko začne popuščati desna polovica srca, začne kri zastajati po telesu. Zato začne takrat tekočina izhajati v trebušno votlino in nastane stanje, ki ga imenujemo trebušna vodenica (ascites). Takrat se trebuh značilno razširi kot balon. Temu se lahko pridruži tudi otekanje nog. Nabiranje tekočine znotraj pljučne votline (ne v pljučih, temveč v prostoru okoli pljuč) se lahko pojavi tudi pri popuščanju desne polovice srca.

V kasnejših fazah kongestivnega popuščanja srca pes sedi z razširjenimi komolci in iztegnjenim vratom. Dihanje je naporno. Srčni utrip je pohitren, šibek in velikokrat nepravilen. Sluznica jezika in dlesni so modrikasto sive in na otip hladne. Preko prsnega koša se lahko čuti drhtenje. Ob stresu ali vznemirjenju lahko nastopi tudi nezavest.

Postavitev diagnoze

Do pravilne diagnoze veterinar pride na podlagi opisa poteka bolezni, z osnovnim pregledom živali, poslušanjem srca, tem osnovnim pregledom pa pridruži še kakšno dodatno preiskavo, kot so rentgensko slikanje, EKG, ultrazvočni pregled, po potrebi pa tudi druge preiskave, kot je na primer antigenski test na srčne gliste.

Zdravljenje

Zelo pomembno je, da veterinar odpravi vzrok popuščanja srca, kadar je to seveda možno. Srčne gliste, bakterijsko vnetje srčnih zaklopk, pa tudi nekatere oblike prirojenih bolezni in defektov srca so potencialno ozdravljive, če se ustrezno obravnavajo, še preden je srce resneje poškodovano.

Zdravljenje kongestivnega popuščanja srca po navadi vključuje ustrezno dietno prehrano, ki ima med drugim tudi znižano vsebnost kuhinjske soli. Psu se omeji aktivnosti, seveda pa dobi tudi ustrezna zdravila, ki izboljšujejo delovanje srca in preprečujejo srčne aritmije. Pri psih z le blagimi znaki bolezni je ustrezna prilagoditev prehrane oziroma prehod na ustrezno dieto lahko edino potrebno zdravljenje.

Razgibavanje oziroma ustrezna mera aktivnosti je lahko zelo koristna, vendar le za pse, ki še ne kažejo močneje izraženih znakov bolezni. Kakšno naj bo to razgibavanje, bo za vsak primer posebej določil veterinar. Če se psu med razgibavanjem pokažejo znaki, kot je hitro utrujanje, kašljanje ali nenormalno hitro dihanje, potem mu ne dopustimo sodelovanja v takšnih aktivnostih, ki sprožijo te znake.

Razgibavanje oziroma ustrezna mera aktivnosti je lahko zelo koristna, vendar le za pse, ki še ne kažejo močneje izraženih znakov bolezni.

Za povečanje moči delovanja srca, izboljšanje učinkovitosti delovanja srčne mišice in za zmanjševanje obremenitve srca so na voljo različna zdravila. Po natančnem pregledu bo veterinar izbral ustrezna zdravila.

Skrb za ljubljenca doma

Z ustreznim zdravljenjem bomo lahko precej podaljšali življenje psa in seveda tudi močno izboljšali njegovo kakovost življenja. Vsekakor pa pes s popuščanjem srca potrebuje skrbno spremljanje bolezni. Z njim bomo morali tudi redno obiskovati veterinarja, ki bo ustrezno prilagodil njegovo oskrbo.

Doma moramo sami poskrbeti, da bo naš kosmatinec redno deležen vseh predpisanih zdravil. Spremljati moramo splošno aktivnost svojega ljubljenčka, njegovo sposobnost sodelovanja pri aktivnostih, in ali se z veseljem udeležuje družinskih aktivnosti. Zapisujemo si tudi njegovo stopnjo teka, in ali diha normalno, pri čemer ne pozabimo zabeležiti prisotnosti vse nenormalnosti in simptomov, kot sta kašelj ali hitro utrujanje.

Doma moramo sami poskrbeti, da bo naš kosmatinec redno deležen vseh predpisanih zdravil.

Ne prenehamo z dajanjem zdravil in ne spreminjamo njihovega odmerka, ne da bi se o tem prej posvetovali z veterinarjem. Mnogo predpisanih zdravil bo moral ljubljenec dobivati do konca življenja. In psu nikoli ne odrečemo sveže pitne vode, tudi če ljubljenec lula več kot po navadi, razen če je to naročil veterinar.

Oteženo dihanje ob mirovanju je po navadi znak nujnega primera. Takoj obiščemo veterinarja.

Na splošno gledano, je popuščanje srca težko preprečiti. Lahko pa s hitrim odkritjem bolezni in njenega dejanskega vzroka poskrbimo za boljšo kakovost življenja svojega ljubljenčka. Ko je bolezen potrjena, se moramo izogibati čezmernim telesnim obremenitvam in vznemirjenjem, poskrbeti, da pes ni izpostavljen visokim temperaturam in zračni vlagi, ter se izogibati hrani in priboljškom, ki vsebujejo veliko kuhinjske soli.

avtor: Boštjan Vidic, dr. vet. med

Znaki napredovanega popuščanja srca

error: Kopiranje teksta ni mogoče.