Kopanje kužka doma: 13 nasvetov

7. marca, 2021
Kopanje kužka doma zna biti precej stresno, zato nasvetov in namigov, kako to opravilo narediti bolj prijetno, ni nikoli odveč.

Pripravili smo nekaj nasvetov:

 1. Kužke lahko kopamo na približno 3–4 tedne. V vmesnem času tačke, ritko, trebušček čistite le z vodo, ter seveda posušite ter razčešete.
 2. Kopanje kužka doma zna biti kar naporno, še posebej če kuža v tem ne uživa. Včasih je vzrok za pasje neugodje med kopanjem prehladna voda. Temperatura odraslega psa je med 38 in 39 stopinj, torej je voda za kopanje malenkost toplejša kot za nas (okoli 37,5–38 stopinj). Prav tako večini kužkom ne ugaja polivanje vode po glavi, zato močite glavo z občutkom, počasi, z roko.
 3. Za kopanje si je vedno treba vzeti čas. Naj se vam ne mudi.
 4. V kad dajte podlago, da kužku ne bo drselo. Če nimate druge nedrseče podlage, lahko uporabite staro brisačo. Preverite temperaturo vode in začnite močiti tačke ter počasi prehajajte na telo. Dvignite mu glavo, da preprečite škropljenje v oči, gobček in ušesa – glavo torej raje počasi premočite s pomočjo roke. Ob tem ga pohvalite, mu mirno prigovarjajte, da se sprosti.
 5. Ko ste kožuh dobro namočili in ste odplaknili glavno umazanijo (bodite pozorni na tačke med blazinicami, kjer se rad zadržuje pesek), začnite z nanašanjem šampona, ki ga pripravite tako, da ga v plastenki zmešate z vodo. Dno plastenke pokrijte s šamponom in dodajte približno 7 dl tople vode, dobro premešajte in nanesite na kužka. Za večje kužke ali kužke z zelo dolgo dlako pripravite 2, po potrebi 3 ali 4 mešanice v plastenki.
 6. Pri kratkodlakih pasmah lahko uporabite gumijasto masirno krtačo, ki bo pomagala odstraniti odpadajočo dlako. Pri dolgodlakih pa bodite pozorni, da ne mešate dlake v krogih, ampak masirate šampon na način, kot bi umivali svoje dolge lase – s prsti. Če kuža ni res zelo umazan, bi moralo zadostovati eno šamponiranje. Šampon temeljito izperite.
 7. Z istim postopkom nanesite tudi balzam (ali masko). V posodi ali plastenki zmešate npr. žlico balzama s 5 dl tople vode in res dobro premešate. Maske so po navadi bolj goste kot balzam, zato lahko si pomagate z metlico za stepanje (dolga gosta dlaka bo zahtevala nekoliko več mešanice). Balzam nanesite enako, kot ste nanesli šampon, po vsem telesu z umirjenimi gibi, nato pa pustite učinkovati vsaj pet minut ali dlje. Lahko si pomagate tudi s krtačo, da ga dobro razporedite in vtrete. Temeljito izperite. Ko ste končali z izpiranjem, iztisnite odvečno vodo iz dlake in kužka ovijte v brisačo. Pri tem ne drgnite, ampak pivnajte, da ne boste zavozlali dlake.
 8. Še posebej pomembno je, da vzamete kos vate in dobro obrišite ušesne kanale. Pri tem poskusite kužku nagniti glavo oz. jo bo stresel sam, da voda izteče ven; dobro popivnajte oba ušeska in obrišite zunanji sluhovod.
 9. Ko ste dodobra popivnali odvečno vodo, dlako osušite s sušilcem. Zrak sušilca ne sme biti vroč, ampak topel, zato sušilec držite dovolj stran od dlake. Lahko vam kužka kdo pomaga držati in sušiti, saj je še posebej pri dolgi dlaki pomembno, da kužka, medtem ko ga sušite, tudi češete. S tem bo dlaka lepo razčesana in bo dobila lep volumen.
 10. Kužki ne marajo pihanja v glavo. Vzemite suho brisačo in jo kužku ovijte okoli glave tako, da mu pokrijete ušesa. Kužek dobi občutek varnosti, nelagodje ob pihanju zraka proti ušesom in glavi se veliko zmanjša. Ušes in glave ni najlažje posušiti, ampak če boste uporabili ta način, bo ob koncu že skoraj suh tudi po glavi. Če ni, pa vzemite ušesek v roke tako, da z dlanjo pokrijete sluhovod in dokončajte sušenje. Ne pihajte direktno v oči in gobček ali ušeska.
 11. Kužkom z gubami z vato dobro osušite vse gube.
 12. Po končanem sušenju razčešite kužka še z glavnikom. Če je slučajno ostal kak vozel, ga razvozlajte in dobro izčešite iz dlake.
 13. Kužek naj po končanem kopanju in sušenju dobi priboljšek in se umiri na sobni temperaturi. Segretega kužka ne spuščajte ven na mrzlo v zimskem času.

Članek smo pripravilo s strokovnjakinjo Branko Jeraj, ki vodi pasji salon Super Tetka