Kosmate žvečljivke za pse

12. novembra, 2021
»Tale kosmata reč je priboljšek za mojega psa? Pa saj se hecate.« Tako večkrat izgleda reakcija na priboljške za pse, ki vsebujejo dlako.

In na presenečenje številnih je večina psov kosmat priboljšek tudi z veseljem poglodala. So priboljški za pse z dlako zgolj zadnji trend ali so upravičeno tako priljubljeni?

Dlaka na priboljških ima res svojo funkcijo. Lahko bi dejali, da dlake skrtačijo črevesje od znotraj, predstavljajo odličen vir vlaknin, ki so ključnega pomena pri ohranjanju zdrave prebave in črevesja. Nikar se ne čudite, če bo prihodnji dan iztrebljanje nekoliko obilnejše – dlake kot balastne snovi niso prebavljive, zato je popolnoma normalno, da jih naslednji dan odkrijete v iztrebku. A to ne pomeni, da niso opravile svoje funkcije.

Če pogledamo še globlje v zgodovino, bomo hitro našli argumente, ki se sučejo okoli tega, kako je volk v naravi pojedel celoten plen, torej vključno s kožo in dlako. Na podlagi tega se potem pogosto navaja argument, da so posušeni priboljški z dlako najbolj naravni vir vlaknin za naše domače volkove, kar do ene meje gotovo drži. Dejstvo je, da se je pes v vseh teh letih sobivanja s človekom prilagodil tudi našemu življenjskemu stilu in prehrani.

Največ vlaknin sicer najdemo v hrani rastlinskega izvora, ki pa mora biti ustrezno pripravljena, da jo lahko pasje telo normalno prebavi in tako tudi izkoristi v celoti, za kar je v pripravljeni hrani za pse tudi poskrbljeno. Vlaknine v prehrani poskrbijo tudi za daljši občutek sitosti, zato so ti priboljški primerni tudi za pse na shujševalni dieti. Daleč najbolj priljubljena so zajčja ušesa z dlako (so tudi prijetno mehka za žvečenje), a kosmate žvečljivke dobite v vseh možnih vrstah – od govejih do konjskih in tudi divjačinskih različic, zato boste zagotovo našli tudi take, ki jih lahko uživa vaš alergik.

Večina pasjih skrbnikov svoje pse razvaja z različnimi sušenimi priboljški za žvečenje, medtem ko so do žvečljivk z dlako zadržani zaradi moralnih razlogov. Dejstvo je, da so tudi klasične žvečljivke nekoč imele dlako, a prav tako drži, da nam psa ni treba hraniti z ničimer, kar vam povzroča odpor. Kot vedno obstaja mnogo drugih alternativ in pes vam nikoli ne bo zameril drugačne izbire.

Lena Gregorčič