Morska driska pri psih

Se na plažo odpravljate skupaj z vašim kosmatincem? Potem poskrbite, da bo oddih na morju prijeten in varen za oba.

Navkljub sproščenemu pridihu poletja vam lahko počitnikovanje zagreni kar nekaj nevšečnosti, na katere ne morete naleteti nikjer drugje kot na morju!

Morska driska

O, ja. To je tiste “vrste” driska, ki se pojavi po kopanju v morju. Mnogo psov med plavanje ali prinašanjem igrač iz morja zaužije nekaj morske vode, ki pri psih običajno sproži reakcijo v obliki driske. Ta običajno nastopi zelo hitro po kopanju. Kako “morsko” drisko ločiti od drugih drisk? Ta driska nastopi zelo eksplozivno in je praktično v obliki …. vode. Načeloma se hitro umiri, a pozornost ne bo odveč, saj si ne želite scenarija, ki je opisan spodaj.

Zastrupitev z morsko vodo

Tako je, na plaži žal lahko pride tudi do zastrupitve z morsko vodo. Prevelika količina zaužite soli lahko vodi v hudo dehidracijo, odpoved ledvic ter druge zdravstvene zaplete, ob katerih je nujno takojšnje veterinarsko ukrepanje. Zastrupitev z morsko vodo se običajno začne z drisko, ki ne pojenja, močnim bruhanjem in mišičnimi krči, pojavi se tudi omotičnost.

Ježki, raki in druga morska bitja

Nanje boste naleteli zlasti če s psom obiskujete bolj divje plaže. Ježek se lahko zapiči v občutljive pasje blazinice, rak pa lahko nehote poškoduje pasji smrček. Bodice boste sami težje odstranili, zato je vsekakor fino, če lahko preverite teren, preden v morje spustite psa. Saj veste, preventiva je vedno boljša kot kurativa.

Lekarna za prvo pomoč vsekakor ne bo odveč – poleg pripomočkov proti driski, kamor spadajo tudi rehidracijski praški ali tekočine, poskrbite tudi za sredstva za razkuževanje. Še doma se pozanimajte, kje je najbližji veterinar in kamorkoli greste, vedno poskrbite, da boste s seboj imeli dovolj sveže vode za vašega psa.

Ko se s psom odpravite na plažo, poskrbite za senčen prostor, pa naj bo to pod borovci ali pod senčnikom, ki ga prinesete s seboj. V urah, ko sonce najbolj pripeka, vseeno poiščite zavetje v klimatiziranem apartmaju.

Lena Gregorčič