Nega psa doma ali obisk pasjega salona?

11. februarja, 2020
Obisk pasjega salona ni potreben, če je nega psa doma kakovostno opravljena. Tisti, ki za to nima časa ali volje, pa je bolje, da sem in tja obišče pasjega frizerja. Tako pravijo strokovnjaki.

Tako pravi tudi Jani Pavletič iz Pasjega salona Kira, s katerim smo se pogovarjali o negi psa. Pravi, da obisk pasjega salona ni potreben, ko je nega psa doma res dobro opravljena: ”Tukaj govorimo o rednem česanju, tako da pes nima vozlov, na vsake toliko časa ga je treba okopati, ostriči kremplje, očistit uhlje, negovati blazinice, urediti frizuro (če je to potrebno) … Glede na to, da si večina lastnikov ne vzame veliko časa še za česanje, svetujem obisk pasjega salona zato, da ostane pes čist oziroma negovan in zdrav”, pravi in poudarja, da tukaj ne gre za luksuz, da psa peljemo v pasji salon, ampak enostavno dandanes pri vseh obveznostih komu tudi zmanjka časa ali pa mogoče znanja, da se bolj podrobno posveti negi psa.

”Nekatere stranke, ki so prišle prvič v salon, so se za to odločile, ker so poskušale celotno nego iz salona poustvariti doma. Za kompletno nego, torej razčesavanje, kopanje, sušenje, striženje itd. so tako porabile od 3 do 4 ure ali celo več,” pravi sogovornik in doda, da ko enkrat stranka poskuša vse to narediti doma sama, tudi bolje razume in ceni delo pasjega frizerja.

Nega psa je sicer zelo odvisna od pasme, toda kot pravi sogovornik, bi moral vsak lastnik doma imeti vsaj kakšno krtačo in glavnik. Prav tako tudi šampon, za čase, ko je pes potreben kopanja. Sogovornik pa doma zares odsvetuje striženje s strojčkom in škarjami. ”Če pa se lastniki že za to odločijo, svetujemo, naj se najprej posvetujejo glede tehnike in načina striženja s katerim od pasjih frizerjev, ali pa si ogledajo kakšen posnetek striženja pasme, ki jo imajo doma,” zaključi Jani Pavletič.

Š.Š.