Obolenje sklepov pri psih

31. oktobra, 2021
Na sklepih se lahko pojavlja več različnih bolezenskih stanj. Najpogostejši je artritis oziroma vnetje sklepov.

Ko se sklep poškoduje – bodisi zaradi bolezni ali mehaničnih sil – lahko nastopi vnetje. Na splošno lahko trdimo, da vse dalj časa trajajoče poškodbe, nepravilnosti in bolezni sklepov preidejo v vnetje sklepov. Seveda pa se lahko vnetje sklepov pojavi tudi zaradi drugih vzrokov, kot je denimo okužba.

Spremembe zaradi artritisa se pri psih večjih pasem precej hitro opazijo, saj so njihovi sklepi obremenjeni s precej veliko telesno težo. Pri manjših psih in tudi mačkah pa se spremembe lahko pokažejo šele kasneje v starosti, kar pa ne pomeni, da nimajo prizadetih sklepov. Težave, ki v končni fazi privedejo do vnetja sklepov, artritisa, se lahko začnejo že zgodaj v življenju živali, vendar jih takrat ne opazimo.

Najpogosteje se pri hišnih ljubljencih (in ljudeh) pojavlja osteoartritis, imenovan tudi degenerativno obolenje sklepov. Večina starejših psov in mačk ima že do neke mere izražen osteoartritis. Sčasoma se namreč sklepni hrustanec obrabi in zato v sklepu pride do drgnjenja kosti eno ob drugo. Ko stanje napreduje, se zaradi trenja obrabljajo in poškodujejo tudi kosti. Ta vrsta artritisa se lahko pojavi v katerem koli sklepu, so pa največkrat prizadeti tisti sklepi, ki so najbolj obremenjeni, kot so ramenski, kolčni, kolenčni in komolčni sklepi.

Osteoartritis sicer ni ozdravljiv, se ga pa da omiliti in izboljšati kakovost življenja z zdravili, posebno prehrano, ustreznim gibanjem in prilagoditvijo bivalnega okolja.

Objavljeno v reviji Moj pes