Zdravje & nega

Pomen testiranja blata pri črevesnih težavah psa

Zakaj je pomembno, da tudi ko se zajedavcev znebimo, redno testiramo vzorce blata svojega psa – oz. to počnemo tudi preventivno?

  • Zato, ker na vsake toliko pes rad poje kakšno nesnago ali pa potičko svojih prijateljev, ki ima lahko tudi neljube prebivalce.
  • V primeru prebavnih težav lahko tako izključimo notranje zajedavce kot vzrok in ustrezno ravnamo.
  • Zato, ker so notranji zajedavci zelo nevarni, saj kradejo pomembna hranila telesu, razjedajo črevo in ker razen glist, niso ravno vidna s prostim očesom pa tudi z lupo ne, in jih lahko zlahka spregledamo, naredijo pa lahko nepopravljivo škodo.
  • Če pse hranimo s surovo hrano – ne glede na to, da je meso pregledano tudi na zajedavce, je test še dodaten pokazatelj, da surova hrana v večini primerov ni polna zajedavcev.

Zelo pomembno pa je testiranje, ko se že pojavijo težave – npr. ravno v aktualnem času glede giardie.

Kako vzeti vzorce in kako pridemo do rezultatov?

Lončke za blato lahko kupimo v lekarni. Moja navada je, da 3 zaporedne dni vzemam približno  2cm velik vzorček in ga dam v lonček za blato. Tako imam 3 vzorčke, ki zadostujejo za testiranje na vse notranje zajedavce.

K vzorčkom dodam dopis, v katerem prosim za test na vse notranje zajedavce, zraven pripišem, zakaj sem se odločila za test (npr. pretekle težave z zajedavci, pogoste driske …) ter svoje podatke z naslovom in telefonsko številko, namreč že čez nekaj dni dobite po pošti izvid in položnico z zneskom 22,78 eur.

Najbolje je, da že zjutraj odnesete dragocene paketke, saj boste tako že isti dan lahko poklicali in izvedeli, ali v potičkah mrgoli neželenih prebivalcev ali ne?

Vzorce zbirajo na Veterinarski fakulteti, več pa TULE.

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.