Poskrbimo za zaščito pred srčno glisto

6. avgusta, 2021

Pred nami so tedni, ko se odpravljamo na zasluženi dopust. Tudi med epidemijo ostajajo najbolj priljubljeni obmorski kraji. Čedalje več ljudi s seboj vzame tudi domačo žival, najpogosteje psa. Veliko pa se jih še vedno ne zaveda, da so lahko živali na potovanjih izpostavljene boleznim in okužbam, ki jim v Sloveniji običajno ne posvečamo večje pozornosti.

Pred dopustom ne pozabimo na preventivo

Domače ljubljenčke moramo zaščititi tudi pred srčno glisto (Dirofilaria immitis), ki se ob ugodnih zunanjih temperaturah (nad 14 °C) prenaša s piki komarjev. Razširjena je že po večjem delu Evrope. K temu prispeva tudi čedalje večje število komarjev, ki je posledica podnebnih sprememb. Srčna glista je pogosta na Primorskem, v Istri in Dalmaciji, največ okuženih psov pa je v Franciji, Španiji in Italiji. Po podatkih Evropskega znanstvenega sveta za zajedavce pri družnih živalih (ESCCAP) je celotna Slovenija od leta 2010 ogroženo območje.

Od okužbe do pojava bolezenskih znakov lahko mine več let

Komar se z ličinkami srčne gliste okuži, ko pije kri okužene živali. Ličinke se v njem preobrazijo in postanejo kužne. Okuženi komar jih s pikom vnese v novega gostitelja. V njem se po žilah in različnih tkivih selijo do srca, kjer odrastejo in začnejo izločati mikrofilarije, ki lahko v krvi preživijo tudi do dve leti. Komar jih zaužije s sesanjem krvi in razvojni krog srčne gliste je sklenjen. Od pika do razvoja odraslih zajedavcev traja več mesecev, od okužbe do pojava bolezenskih znakov pa lahko mine več let. Okužba se lahko pokaže s hujšanjem, apatičnostjo, slabokrvnostjo, oteženim dihanjem, pospešenim srčnim utripom, suhim kašljem ali nabiranjem tekočine v trebuhu. Znaki so odvisni od števila in velikosti glist (nekatere so daljše od 30 cm). Če je zajedavcev veliko, lahko povzročijo zamašitev žil, odpoved srca in s tem pogin živali.

Ključnega pomena je, da v sezoni komarjev poskrbimo za redno preventivo

Okužene živali so rezervoar za okužbo komarjev, ki bolezen širijo na druge živali in tudi na ljudi. Krkina Ataxxa®, ki vsebuje permetrin in imidakloprid, ščiti pse pred klopi in bolhami. Edinstvena lastnost permetrina je njegov klinično dokazani repelentni učinek na vse vrste insektov, tako na klope kot na komarje, ki prenašajo srčno glisto. Zdravilo je v obliki kožnega nanosa in žival ščiti do enega meseca.

Poskrbimo za zaščito pred srčno glisto

Če pa žival vseeno piči komar, je priporočljivo, da ji poleti na ogroženih območjih 1-krat na mesec damo zdravilo, ki vsebuje učinkovino milbemicin oksim in uniči vse razvojne oblike srčne gliste. Krka ponuja rešitev v obliki okusne tablete za pse in mačke. Zdravilo vsebuje milbemicin oksim in prazikvantel, ki poleg srčne gliste uničita tudi druge notranje zajedavce, vključno s črevesnimi glistami in trakuljami. Obe zdravili sta na voljo pri veterinarjih, Ataxxa® pa tudi v spletni lekarni.

Krkina tableta proti notranjim zajedavcem

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.

Krka, d.d.