Pozor: zdravila za ljudi so lahko za mačke in pse smrtno nevarna!

25. julija, 2022

“Glede na spet zelo pester vikend na kliniki, bi vas ponovno radi opozorili na previdnost pri dajanju človeških zdravil in zdravil, ki so namenjene drugim živalskim vrstam, vašim živalim,” so zapisali na Kliniki za male živali v Ljubljani.

Predvsem so problematična protibolečinska zdravila, ki imajo lahko številne stranske učinke in jih smemo za hišne ljubljenčke uporabljati le pod nadzorom veterinarja, saj so sestavine lahko za živali izredno strupene in nevarne.

Paracetamol

Ljudje smo navajeni hitro vzeti denimo paracetamol, ko nas nekaj boli ali imamo povišano vročino. A paracetamol je velikokrat  razlog za obisk veterinarja.

Na KMŽ se največkrat srečajo z nehotenimi zastrupitvami s paracetamolom, ko lastnik mački  v dobri veri, da ji bo pomagal, da paracetamol: “Največkrat gre za mačke z obolenjem zgornjih dihal (felini respiratorni kompleks), ki ga lastnik nevede enači s prehladom ali gripo pri človeku in mački da zdravilo, ki bi ga sam uporabil za zniževanje povišane telesne temperature in blaženje bolečin pri sebi.”

Varnega odmerka za mačke ni, tudi za pse je bolje uporabiti kaj drugega

Ob tem opozarjajo: “Paracetamol se nahaja na tržišču v različnih oblikah (do 500 mg tablete) in največkrat že enkratno dajanje paracetamola v odmerku, predpisanem za človeka, preseže toksični odmerek pri mački, zato je uporaba paracetamola ABSOLUTNO KONTRAINDICIRANA pri mačkah. Psi tolerirajo odmerke paracetamola do 45 mg/kg/dan. Glede na širok izbor nesteroidnih analgetikov, registriranih za uporabo pri psih, ki imajo bistveno manj neželenih učinkov kot paracetamol, se uporaba paracetamola pri psih odsvetuje. V Sloveniji je paracetamol registriran samo za uporabo pri ljudeh.”

Več o tem pa tule.