Prehranska dopolnila za pse kot podpora imunskemu sistemu

16. aprila, 2022
Blanka Markovič Kocen, urednica revije Moj pes

Prehranska dopolnila za pse so namenjena za naravno preventivno pomoč in krepitev imunskega sistema živali. 

“S preventivo lahko preprečimo nastanek in razvoj različnih bolezni, pripomoremo pa tudi k hitrejšemu okrevanju med in po različnih boleznih, o uporabi prehranskih dopolnil pa se je nujno posvetovati z veterinarjem,” opozarja Veronika Budin, dr. med. vet., iz Veterinarske bolnice Vipava.

Za doma pripravljeno hrano

Po njenem mnenju psi dobijo dovolj vitaminov in mineralov v kakovostni komercialni hrani. V primeru doma pripravljenega obroka pa je nujno, da vanj vmešamo tudi vitaminsko-mineralne dodatke v obliki prahu, saj le-teh sicer ne moremo zagotavljati v primerni količini. Vsekakor je dobro, če jih uporabljamo poleg zdravil, da delujejo podporno za dobro počutje živali.

Vsakodnevno dajanje dopolnil ne škodi, nima pa večjega učinka

Pogostost uživanja prehranskih dopolnil je odvisna od samega dopolnila in njegovega namena. Po mnenju sogovornice ni vedno potrebno, da ta dopolnila dajemo stalno.

»Kot primer lahko izpostavim glukozamin, ki ga je načeloma dovolj dajati dva- do trikrat na leto za obdobje 30 do 40 dni. Vsakodnevno dajanje sicer ne škodi, ampak nima bistveno večjega učinka, « pravi Budinova in priporoča, da prehranskih dopolnil psom ne dajemo na lastno pest, pač pa se o tem posvetujemo z veterinarjem.

S prehranskimi dopolnili ne pretiravajte

Pri dajanju prehranskih dopolnil vsekakor ni smiselno pretiravati, opozarja sogovornica. Pametno je omejiti se samo na nekaj dopolnil, ki pa imajo svoj namen glede na stanje živali. Kombinacija antibiotik in probiotik lahko zelo dobro vpliva na počutje živali; antibiotiki namreč uničijo tudi normalno mikrofloro v črevesju, zato s probiotiki zelo pripomoremo k njeni vnovični hitrejši vzpostavitvi.

S prehranskimi dopolnili nad tegobe starosti in kronične bolezni

Pri kronično bolnih in starejših psih Budinova svetuje uporabo več prehranskih dopolnil. Njihov namen je v tem primeru preventiva in nadziranje samih simptomov. »Rada bi izpostavila tudi pse, ki imajo težave s sklepi (kot primer displazija kolkov ali spondiloza hrbtenice). V tem primeru lahko z dajanjem prehranskih dopolnil bistveno omejimo potrebo po dajanju protibolečinskih zdravil in s tem zmanjšamo samo obremenitev ledvic.«