Psa kopamo največ enkrat mesečno

27. maja, 2020
Ustrezna nega kože in dlake je odvisna od pasme psa in tipa dlake in se je o tem dobro posvetovati s strokovnjakom. Če smo šele pred kratkim postali lastniki in izkušenj še nimamo veliko, je posvet še posebej na mestu.

»Načeloma velja, da se psa negovalno ne kopamo večkrat kot enkrat mesečno. S šamponi, ki vsebujejo detergente, se namreč odstrani maščobna plast, ki kožo ščiti pred zunanjimi dejavniki. Če psa kopamo samo zato, ker se nam zdi, da bo potem bolj čist, lahko dosežemo nasprotni učinek. Če ima pes kožo brez vonja, ga praviloma samo češemo, kopamo pa največ enkrat mesečno«, pravi izr. prof. dr. Tina Kotnik, dr. vet. med.

Drugače pa je seveda, kadar ima pes kožno bolezen. Takrat psa po navodilih veterinarja kopamo mnogo pogosteje, včasih tudi vsak dan. Veterinar bo predpisal ustrezen medicinski šampon, odvisno, za katero bolezen kože gre.

Pozabiti ne smemo tudi na redno nego krempljev, če se ne obrabljajo sami. Redna toaleta krempljev je pomembna, sicer živi del kremplja ob nepravilni obrabi izrašča vedno daljši. Če v takem primeru želimo kremplje postriči na željeno dolžino, lahko zarežemo v živo. Navodilo stroke je, da se kremplje striže pogosto in po malem in se na ta način živi del kremplja počasi umakne. Toaleto v takih primerih prepustimo strokovnjakom.