Recept za dolgo pasje življenje

19. oktobra, 2018
Le kdo ne želi imeti zadovoljnega in zdravega psa, ki ga je treba čim redkeje odpeljati k veterinarju? Ta želja se nam bo izpolnila, le če bomo svojemu štirinožnemu prijatelju dajali vse, kar potrebuje, če bomo pazili na njegovo zdravje in mu omogočili kakovostno življenje.

Pes postane občutljiv za bolezni zaradi slabih vplivov iz okolja, kot so stres, pomanjkanje gibanja, slabe življenjske razmere, preveč zdravil in nepravilna prehrana. To so dejavniki, ki oslabijo imunski sistem. Na vse to lahko vplivamo skrbniki in to vsak dan. Nekaj nasvetov:

Redna in kakovostna prehrana

Redna in kakovostna prehrana je izjemnega pomena, je podlaga za zdravje, delovne oz. telesne sposobnosti in za dolgo življenje. Tu ne smemo upoštevati modnih trendov, ampak moramo vedeti, kaj pes res potrebuje. Pes je podobno kot človek, vsejed. V prehrani za psa morajo biti v primerni količini in razmerju osnovne sestavine: beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, vitamini in minerali. Na ta način pes dobi vse, kar potrebuje za delovanje življenjsko pomembnih funkcij. Življenjskega pomena pa je seveda tudi voda.

Telesna dejavnost

Telesna dejavnost v veliki meri prispeva k ohranjanju zdravega telesa in duha. Prav je, da se ukvarjamo s takimi dejavnostmi, ki psu ne povzročajo škode na sklepih oz. na gibalih nasploh. Telesne dejavnosti ne moremo enačiti zgolj z ukvarjanjem s katerim od pasjih športov. Obstajajo namreč psi, ki jim povsem zadošča, da jih peljemo ven zgolj zaradi opravljanja telesnih potreb in le kdaj pa kdaj na malce daljši sprehod. Pri tem velja omeniti, da pes bolj uživa, če sprehajalne poti menjamo in če so na teh poteh različne podlage – s tem dosežemo, da je pes bolj pozoren na nas in da se mora malce bolj naprezati.

Razvedrilo

Treba je poskrbeti za razveselitev in razvedrilo – to dosežemo denimo z iskanjem njegove najljubše igrače ali priboljška, lahko vržemo žogo tako, da pes ne ve, v katero smer je poletela in jo mora iskati. Če ima z iskanjem težave, mu pomagamo. Na ta način se bo pes krepil, hkrati pa bo v sproščenem vzdušju pridobival osredotočenost in poslušnost. Možganska telovadba je tako kot pri človeku, izjemno pomembna tudi pri psu.

Dovolj počitka in spanja

Dovolj spanja in počitka je prav tako pomembno kot hrana in voda, je osnova zdravja psa. Počitek psu vrne novih moči, krepi in obnavlja imunski sistem, prebavila, srce in ožilje, živčni sistem in možgane.
Poskrbimo, da bo pasje življenje čim manj stresno. Vedeti moramo, da naša nepredvidljivost, nadiranje in celo telesno kaznovanje dolgoročno povzročijo izbruh takšne ali drugačne bolezni.

Ljubezen in družba

Da bo pes povsem srečen, potrebuje veliko ljubezni, naklonjenosti in življenja skupaj s svojimi ljudmi. Božanje, čohanje ter druge oblike dotikov so tisto, kar psa osrečuje. Za dobro počutje je odločilno tudi primerno ukvarjanje s psom. Pes se mora odzivati na osnovna povelja, kar je temelj za kakovostno sožitje. Pri tem je zelo pomembno, da nam pes zaupa in da se v kočljivih situacijah lahko zanese na nas.

Jože Vidic, dr. med. vet