Skrit znak, da vašega psa nekaj boli: ko naredi to, bodite pozorni!

22. novembra, 2022

Tuja strokovnjakinja za vedenje in prehrano psov je delila, po kateri telesni govorici in znakih prepoznamo bolečino pri psu, a jo velikokrat zamenjujemo za utrujenost.

Kot pravi, obstaja veliko bolj ali manj skritih znakov za bolečino pri psih, ki so največkrat spregledani s strani skrbnikov.

1. Zehanje

Eden od takih znakov je zehanje – velikokrat menimo, da nakazuje zaspanost ali utrujenost, v resnici pa lahko kaže na bolečine oz neudobje. Če pes zeha na sprehodu, je to največkrat znak bolečine, stresa ali preobremenjenosti.

2. Lizanje tačk

Drug tak znak, ki lahko nakazuje na stres, anksioznost ali bolečino je lizanje in žvečenje tačk ali blazinic. V tem primeru moramo pomisliti tudi na alergijo in artritis.

3. Hoja

Če opazimo počasnejšo hojo ali težave pri hoji, ne gre le za utrujenost ali starost, ampak največkrat za bolečine – posebej, če tako hojo spremlja neobičajna pozicija hrbta, spuščen rep in ušesa ali razširjene zenice. Lahko gre res le za slab dan, lahko pa gre za artritis, natrgano mišico, poškodbo ali infekcijo.

4. Oblizovanje in tresavica

Če se pes močno oblizuje izven časa obroka ali če se trese, ko ni mraz – tudi to dvoje lahko pomeni bolečino. Prav tako nenadno hitro dihanje, ko ni vroče ali ko ni zelo aktiven.

5. Ko pes umakne pogled

Še en zelo neopazen, a močan znak, da je nekaj narobe, je, če pes umakne pogled.