Solarni alergijski dermatitis: alergija na sonce oz. sončne žarke pri psih

6. avgusta, 2021
Solarni alergijski dermatitis je po domače povedano alergija na sonce oziroma sončne žarke. Take vrste alergija prizadene pogosto male pasme.

Največkrat ta alergija prizadene maltežane, višavske terierje in druge pasme in mešančke predvsem bele barve, prav tako je alergija na sončne žarke pogosta tudi pri belih mucah. Pri omenjenem gre zaradi intenzivnega obsevanja z močnim soncem v vročih poletnih mesecih dejansko za kožno reakcijo z vsemi lastnostmi alergije, srbežem, skelenjem kože, rdečino in kasneje tudi pojavom krastic po koži.

Težava je v tem, da si žival, ker jo pordela mesta srbijo, le ta še razpraska, pri tem si poškoduje kožo in zapleti z bakterijskim vnetjem, tudi gnojnim so tu. Bolezenska simptomatika poteka precej hitro, akutno, kar na enkrat opazimo, da je naš kužek nemiren in se praska po glavi, tudi po telesu in ima kožo rdečo, pordelo. Še preden se zavemo resnosti situacije, si kuža kožo lahko razpraska ali pogrize do krvi. V takem primeru je vsekakor potreben obisk pri veterinarju, saj je treba nemudoma z injekcijami ustaviti alergijsko reakcijo in če je potrebno s protibolečinskimi in pomirjevalnimi injekcijami umiriti žival. V primeru poškodb na koži pa predpišemo tudi antibiotik, saj se v poletni vročini rane hitreje zagnojijo in inficirajo s bakterijami.

Solarni dermatitis je na srečo relativno redko obolenje. Občutljive živali naj bodo čez dan v senci oziroma v notranjih prostorih, predvsem čez poldne, ko so sončni žarki najmočnejši. Uporaba različnih krem z zaščitnim faktorjem se ni pokazala za učinkovito rešitev. Prav tako ne moremo živali zaščititi z zdravili, z injekcijami, da ne bi prišlo do reakcije. Edina preventiva je izogibanje močnim sončnim žarkom in v primeru izbruha reakcije, pravočasna ustrezna veterinarska pomoč.

Lastniki živali, pri katerih se dermatitis ponavlja, lahko dobijo pri svojem veterinarju zdravila v obliki tabletk, katere v primeru pojava omenjenih simptomov takoj dajo svoji živalci za pojesti in tako zelo pripomorejo k takojšnemu umirjanju znakov bolezni. Najpomembneje pa je, da živali nemudoma preprečimo stik z vročino in močnim soncem. Sprehajajo in igrajo se naj v teh vročih poletnih dnevih v večernih ali jutranjih urah, sicer pa je izogibanje vročini tako ali tako priporočljivo za vse, za ljudi in živali.

Emil Senčar dr.vet.med., Veterinarska bolnica Ptuj