Zdravje & nega

Trakulje se na psa pogosto prenesejo prek bolh

Trakulje se lahko na psa prenesejo le prek vmesnega gostitelja. Zelo pogost vmesni gostitelj za pasjo trakuljo je bolha.

Bolhe se z vmesnimi stopnjami trakulj okužijo tako, da zaužijejo njihova jajčeca, ki jih psi izločajo z okuženimi iztrebki. Psi se lahko z določenimi vrstami trakulj okužijo tudi z uživanjem mesa in drobovja okuženih rastlinojedih živali ali malih glodavcev, ki so za nekatere vrste teh zajedavcev vmesni gostitelj.

Trakulje so sestavljene iz glave in telesa, ki je sestavljeno iz manjših segmentov, takoimenovanih odrivkov. Odrivki na zadnjem delu njihovega telesa so polni dozorelih jajčec, ki se odtrgajo in izločijo skupaj z iztrebki. V iztrebkih lahko odrivke vidimo s prostim očesom. Seveda pa se lahko odrivki sprimejo tudi z dlako v okolici zadnjične odprtine. Veliko primerov trakuljavosti lahko potrdimo že zgolj s tem, da opazimo odrivke, pritrjene na dlako okoli zadnjične odprtine ali pod repom. Kmalu potem, ko se odrivki izločijo, se lahko celo premikajo, kar seveda lahko opazimo s prostim očesom. Ko se posušijo, pa so pri pasji trakulji (ta je najpogostejša) videti kot zrnca riža.

Kot preventivni ukrep je pomembno redno odpravljanje bolh, ki so vmesni gostitelji za nekatere trakulje. Psi in mačke se s temi trakuljami okužijo, ko pogoltnejo bolho, v kateri so razvojne oblike trakulj. Prav tako moramo paziti, da psi ne jedo mrhovine, še zlasti so nevarni ostanki trupel zajcev in glodavcev. Ti so zelo pogosto okuženi z razvojnimi oblikami trakulj, ki bodo dozorele oz. odrasle v telesu našega ljubljenca.

Boštjan Vidic, dr. vet. med, objavljeno v reviji Moj pes

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.