Travniški lisičji rep lahko psom povzroči nemalo težav

14. maja, 2022

Raziskovanje travnikov je med psi zelo priljubljeno, a bodite pozorni na travniški lisičji rep, ki je psom nevarna trava.

Travniški lisičji rep (Alopecurus pratensis) je zelo razširjena trava pri nas in cveti od aprila do junija. V višino zraste ravno toliko, da pes med raziskovanjem travnika zlahka pobere njena semena.

Kadar seme omenjene trave predre občutljivo pasjo kožo, ali pride v telo preko nosu, ust, oči ali ušes, potem potuje naprej po telesu tudi v druge organe, kjer lahko pride do okužbe, ki lahko povzroči hude težave.

Simptomi nevarnega zaužitja trave lisičji rep

Če vaš pes kaže katerega od naslednjih simptomov, ukrepajte hitro in se pogovorite z izbranim veterinarjem.

·         Če opazite otekanje, šepanje ali nenehno lizanje tega področja preverite, če se je seme zataknilo v predel med nožne prste.

·         Če vaš pes stresa glavo, se nenehno praska po ušesih ali nagiba glavo na eno stran, potem pokličite veterinarja, saj je lahko seme že globoko v ušesnem kanalu, da ga sami ne boste videli.

·         Rdeče oči, izcedek, mežikanje in tacanje po očeh so lahko znaki, da je seme travniškega lisičjega repa v očesu. Takoj pokličite veterinarja.

·          Če opazite izcedek iz nosu ali če vaš pes pogosto in intenzivno kiha, je morda seme zagozdeno v nosnem prehodu.

·         Če opazite, da vaš pes vztrajno liže svoje genitalije, je lahko vzrok za to tudi seme trave.

Preprečevanje težav

Vsak pes lahko dobi seme travniškega lisičjega repa v ušesa, nos, oči, usta ali preko kože Še posebej pa psi z dolgimi ušesi in kodrasto dlako. Zato lahko v času cvetenja trave enostavno odpeljete psa na sprehod tja, kjer ni travniškega lisičjega repa.

V nasprotnem primeru po vsakem sprehodu preglejte dlako oz. skrtačite psa. Previdno preverite obraz in ušesa, poglejte v in okoli ust in dlesni. Ne pozabite na predel med nožnimi prsti.

V primeru, da najdete seme travniškega lisičjega repa, ga odstranite s pinceto. Če pa je seme že globoko v koži ali če je območje okoli njega rdeče ali oteklo, takoj pokličite izbranega veterinarja.

 

Vir: WebMD