Tumorji mlečne žleze pri psičkah

7. septembra, 2021
Več lastnikov psičk nam je poslalo precej podobna vprašanja glede zatrdlin, katere so zatipali na mlečni žlezi svoje psičke. Zanima jih, zakaj nastanejo, kako jih preprečiti in kaj storiti.

Zatrdline, ki jih zatipamo na vimenu oziroma mlečni žlezi psičk so novotvorbe, katere imenujemo tumorji mlečne žleze. Zelo redko se pojavijo pri mladih živalih, povečini nastajajo v starosti od 6 let dalje, najpogosteje pa v pozni starosti. So izrazito hormonalno pogojeni tumorji, saj vemo, da če se psičko sterilizira pred prvo gonitvijo, kar pomeni v starosti 6 do 8 mesecev se tumorji ne pojavljajo.

Dokazano je, da se pogosteje pojavljajo pri psičkah, ki so nesterilizirane in imajo po vsaki gonitvi težave z navidezno brejostjo. Lastnik psičke odkrije tumor naključno med božanjem živali, tako da zatipa bulico na trebuhu, po navadi v bližini seskov. Bulica deluje popolnoma nenevarno, saj ne boli, mogoče včasih celo izgine in tako lastnik pozabi nanjo. Po gonitvi živali pa pod vplivom ženskih hormonov bulica nenadoma zelo hitro zraste, psička se pogosto začne praskati po njej in v tej fazi lastnik najpogosteje poišče pomoč veterinarja.

Treba je poudariti, da gre pri takih primerih najpogosteje za maligne oziroma rakaste tumorje, ki slej ko prej spustijo razsevke oziroma metastaze po organizmu. Najpogostejši organ, v katerega taki tumorji metastazirajo so pljuča. Onkološka veterinarska medicina bliskovito napreduje, uvajajo se napredni kirurški pristopi, vršimo lahko zdravljenje s citostatiki, tudi obsevamo že lahko tumorje. V Sloveniji imamo v Postojni eno najmodernejših onkoloških bolnišnic za živali v Evropi, z magnetno resonanco in obsevalnikom tumorjev. Najvažneje in prognostično najugodneje pa je čim prejšnje ukrepanje z operativnim posegom, s katerim odstranimo tumor s pripadajočim okoliškim tkivom in varnostni robom.

Postopek je takšen, da se najprej z lastnikom psičke temeljito pogovorimo in mu predstavimo potek operacije. Odstranjene tumorje pošljemo v patohistološko preiskavo, da ugotovimo za kakšen tumor gre in stopnjo invazivnosti tumorja. Glede na izvide se dogovorimo o nadaljnjem ukrepanju. Če se ne pojavljajo novi tumorji je zdravljenje zaključeno in psička živi popolnoma normalno dalje. Tako stanje in ugodna prognoza je najpogostejša pri psičkah, pri katerih smo v zgodnji fazi operirali tumor, ko je bil še majhen kot fižolček. Če pa se tumor oziroma tumorji znova pojavijo, se odločimo za ponoven kirurški poseg v katerem odstranimo celotno vime, kar pomeni vseh 8 mlečnih žlez ali pa odstranimo samo polovico vimena, kar pomeni 4 žleze. Pred takim posegom obvezno opravimo RTG pljuč, da preverimo morebitne metastaze. Če so prisotne, je operacija nesmiselna, saj ne pridobimo ničesar, le živali povzročimo dodatno trpljenje. Vse zgoraj opisane metode lahko dopolnimo z zdravljenjem s kemoterapijo. Res je, de je to izredno drago zdravljenje in ni pogosto uporabno.

Tumorji vimena so pogosta in na žalost huda in resna problematika. Lastnikom psičk svetujem sterilizacijo psičke že pred prvo gonitvijo ali takoj po prvi gonitvi. S tem bodo praktično preprečili nevarno bolezensko stanje v starosti. Drugim pa svetujem, da pri psičkah starejših od 6 let, redno enkrat mesečno pretipajo trebušček in če zatipajo kakršnokoli zatrdlino, jo nemudoma pridejo pokazat. Pogovorili se bomo in dogovorili za ukrepanje. Čim prej to storimo, tem boljša je prognoza zdravljenja in ne nazadnje tudi cena zdravljenja je najugodnejša v začetni fazi.

Emil Senčar dr.vet.med.