Zdravje & nega

Zadihanost pri psih: kaj jo povzroča in kdaj lahko kaže na zdravstvene težave?

Zadihanost je normalno vedenje za vesele in aktivne pse. Kako torej vedeti, da je zadihanost vašega psa znak, da je nekaj narobe? V nadaljevanju izveste vse podrobnosti o zadihanosti.

Kaj povzroča zadihanost pri psih?

  1. Toplota – dihanje pomaga psom, da se ohladijo, ker se ne potijo kot ljudje. Pes s hitrim vdihom navlaži in nato izdihne zrak, kar poveča izhlapevanje vode iz nosu in pljuč. Izhlapevanje vode hladi telo od znotraj navzven, zato poskrbite, da ima vaš pes v vročih dneh dostop do veliko sveže vode.
  2. Vznemirjenje – zadihanost je normalen vedenjski odziv, ko se zgodi nekaj vznemirljivega, na primer spoznavanje novih ljudi, ali, ko vidi priboljšek. To vrstno dihanje je lahko hitro in plitvo, pogosto pa ga spremlja cviljenje.
  3. Stres – če opazite, da je vaš pes zadihan, bodite pozorni na njegovo govorico telesa. So njegove oči široke in utrujene? Ali gleda stran in zeha? To je nekaj običajnih znakov govorice telesa, ki kažejo, da je vaš pes pod stresom.
  4. Bolečina – zadihanost psa lahko kaže tudi na slabost, nelagodje in bolečino.
  5. Zdravila – zlasti prednizon ali drugi steroidi lahko povzročijo povečano zadihanost. To je pogost stranski učinek, in če je vaš pes pretirano zadihan, se pogovorite z izbranim veterinarjem.
  6. Toplotni udar – pri psih povzroči močno zadihanost, kar lahko hitro privede do dehidracije in smrti, če se ne zdravi. Zdravljenje toplotnega udara zahteva nujno veterinarsko oskrbo.

Kako torej ločiti normalno zadihanost od pretirane?

Če je zadihanost povezana z zunanjo temperaturo, dejavnostjo, vznemirjenostjo ali kratkotrajnim stresom, je to običajno normalna zadihanost. Če pa je vaš pes med počitkom ali spanjem zadihan ali hitro diha, pokličite veterinarja.

Je vaš pes otopel, mu ni do hrane, kašlja? Vse to so namigi, ki lahko veterinarju pomagajo najti vzrok zadihanosti. Spremembe v zvoku dihanja vašega psa ne smete prezreti. Zlasti labradorci in zlati prinašalci so nagnjeni k paralizi grla, ko se dihalne poti ne odprejo tako široko, kot bi se morale, slišimo značilen abraziven zvok. Podobno lahko psi s kratkimi gobci, med zadihanostjo oddajajo nenavadne zvoke smrkanja.

Kdaj poklicati veterinarja?

Vi najbolje poznate vedenje svojega psa, zato, če ste zaskrbljeni, pokličite izbranega veterinarja in mu prepustite, da ugotovi, ali vaš pes doživlja nenormalno zadihanost.

Vir: PET MD

error: Kopiranje teksta ni mogoče.