Zakaj ni priporočljivo, da si pes liže rane? (Odgovarja veterinarka)

10. januarja, 2023

Psa lizanje rane oz. bolečega predela telesa pomirja. Po kirurškem posegu običajno veterinar nadene psu plastično elizabetinsko ovratnico, da bi preprečil lizanje rane. Ste se kdaj vprašali, zakaj si psi pravzaprav ližejo rane in zakaj veterinar želi to preprečiti?

Veterinarka Lee Pickett na to odgovarja, da si psi ližejo rane, ker jih to pomirja, tako kot nas pomirja, ko si na primer, božamo bolečo dlan. »Poleg tega lahko lizanje poveča prekrvavitev območja, kar pospeši celjenje. Živali v naravi tudi ližejo svoje rane, da odstranijo umazanijo in druge ostanke, ki sicer lahko povzročijo okužbe.«

Lizanje in žvečenje šivov lahko ponovno odpre rano

A po kirurškem posegu lahko prekomerno lizanje rane poslabša celjenje. »Eno ali dve nežni lizanji ne bosta povzročali težav, vendar ponavljajoče se lizanje ali žvečenje šivov draži rez in ga pogosto odpre. Posledica je lahko okužba in ponoven kirurški poseg,« še pove veterinarka.

Slina ni antiseptik

Pred desetletji so veterinarski raziskovalci testirali pasjo slino in ugotovili, da lahko uniči nekatere bakterije kot sta E. coli in Streptococcus canis. Nedavno pa so raziskovalci ugotovili, da pasja slina vsebuje beljakovine, kot sta epidermalni rastni faktor in fibroblastni rastni faktor, ki lahko pomagata pri celjenju.

»Kljub temu je v ustih zdravih psov več kot ducat skupin bakterijskih vrst, od katerih nekatere povzročajo bolezni. Zaradi bakterij v ustih psov in fizične škode, ki jo lahko povzroči lizanje, je najbolje, da nosijo elizabetinsko ovratnico, ki jim preprečuje lizanje ran,« zaključi veterinarka.

 

Vir: Reading Eagle