Zakaj pes je zemljo?

15. novembra, 2021
Veliko psov občasno ali pa tudi redno je zemljo. Zakaj se to dogaja? Mu česa primanjkuje ali mu je enostavno dolgčas?

Pravilen odgovor je lahko – oboje.

Veliko psov zemljo prične jesti iz samega dolgčasa. Tja usmerijo odvečno energijo, malo kopljejo, malo pa zraven še pojedo.

Običajno lastnik lahko sam presodi, ali pes zemljo je spotoma, ko mu je dolgčas in se tako zamoti, ali pa morda zemljo prav išče. Če opazite, da se dogaja slednje, verjetno razlog ne tiči v dolgčasu.

Nekatere teorije pravijo, da lahko psi uživajo zemljo zaradi težav, povezanih z želodcem, čeprav v praksi vemo, da takrat raje posežejo po travi, a tudi zemlja ni popolnoma izključena.

Bolj verjetno je, da je uživanje zemlje posledica pomanjkanja določenih mineralov, ki jih pes nato nagonsko išče prav v zemlji. Da bi ob uravnoteženi prehrani prišlo do kakršnega koli pomanjkanja, je sicer malo verjetno, zato so običajno krive druge zdravstvene težave, ki lahko povzročijo slabšo absorpcijo hranilnih snovi. Dobra kura s primerno izbranimi probiotiki ne bo škodila, a prav tako je zelo priporočljiv obisk pri veterinarju, ki bo na podlagi krvne slike in drugih preiskav izključil druga resna zdravstvena stanja in predlagal nadaljnje rešitve.

Lena Gregorčič