Zdravje & nega

Zaprtje pri psih: kaj pomaga?

Zaprtje oziroma neredno odvajanje blata je pogosta težava pri naših kosmatinčkih in dobili smo kar nekaj vprašanj na to temo.

Lastniki najpogosteje sprašujejo ali mora njihov kužek vsakodnevno na blato, kaj mu lahko dajejo za jesti, da bo lažje in redno odvajal in kdaj je treba poiskati pomoč veterinarja, da ne pride do popolne zapeke v črevesju?

Redno odvajanje blata je pri živalih zelo pomemben fiziološki moment, ki pripomore k normalnemu in uravnovešenemu delovanju organizma. Zaželeno je, da gre žival vsaj enkrat dnevno na blato, v tem primeru lahko govorimo o tem, da ima kužek v redu prebavo.

Za redno odvajanje je odgovorna peristaltika črevesja, kar pomeni krčenje oziroma iztiskanje vsebine iz črevesja na prosto. To je zelo pomembno zaradi pravočasnega izločanja strupov iz črevesja, ki se tvorijo pri prebavi hrane. Na peristaltiko črevesa pa vpliva precej najrazličnejših dejavnikov.

Eden najpomembnejših je pravilna prehrana, ki mora poleg hranljivih snovi vsebovati tudi balastne snovi, ki mehansko dražijo črevo in s tem stimulirajo črevo h krčenju. Že pripravljena kvalitetna briketirana hrana že vsebuje balastne snovi, tako, da se taka hrana v črevesju hitro in kvalitetno prebavi in tudi hitro zapusti črevo, še preden pride do gnitja oziroma nagrmadenja hrane v debelem črevesu.

Faktor prebavljivosti hrane je ta, ki nam pove, kakšen izkoristek ima hrana, kako se bo prebavila in zapustila telo. Po faktorju prebavljivosti tudi uvrščamo hrano v kvalitetne razrede. Za pospeševanje odvajanja lahko uporabimo tako imenovana naravna odvajala, to je predvsem mleko, ki ga ponudimo zaprti živali in s tem sprožimo odvajanje blata. Moramo pa biti previdni, saj lahko zelo hitro nastopi driska po uživanju mleka. Uporabimo lahko tudi naravna odvajala, ki so v uporabi pri ljudeh, npr. portalak oziroma prorektal sirup, ki ga dobimo v lekarni.

Pogost vzrok za zaprtje je hranjenje kužka s kostmi, o čemer smo že pisali tukaj.

Pomemben faktor, ki vpliva na peristaltiko črevesa je tudi starost živali. Čim starejša je, tem bolj leno je črevo in temu je obvezno potrebno prilagoditi prehrano.

Pri ponavljajočih se zaprtjih je potrebno razčistiti in ugotoviti, za kaj prihaja do tega. Pogosto so namreč vzrok zaprtju novotvorbe v trebušni votlini, ki mehansko pritiskajo na črevo in tako motijo, upočasnijo peristaltiko. Pri samčkih je povečana prostata pogost vzrok ponavljajočemu se zaprtju. Zaradi prepočasne prebave lahko pride do razširitve zadnjih partij črevesja, do tako imenovanega mega kolona, kar vodi v kronično zaprtje.

Emil Senčar dr. vet. med.

Veterinarska bolnica Ptuj