Zaščitite bele pse in mačke pred sončnimi opeklinami

17. julija, 2023

Tako kot ljudje so tudi psi in mačke dovzetni za sončne opekline.  Ultravijolično sevanje, ki je del sončnih žarkov, lahko povzroči takojšnjo in dolgotrajno škodo našim kosmatim prijateljem. To pa lahko minimizira ali celo prepreči pripravljen in skrben lastnik.

Vse živali lahko opeče sonce, a dlaka poskrbi za določeno mero hzaščite. Nekatere pasme in barve hišnih ljubljenčkov pa so še posebej občutljive na sončno svetlobo.

Živali z belo dlako in rožnato kožo so bolj dovzetne za sončne opekline

V tem primeru se proizvaja manj melanina kot pri temnejši koži. Melanin pomaga zaščititi kožo pred škodo, ki jo sončna svetloba lahko povzroči DNK.

Tudi deli telesa, ki so manj poraščeni z dlako, kot so ušesa, veke, trebuh in zlasti nos so bolj občutljivi za sončne opekline, saj dlake nudijo zaščito pred soncem, zato manj kot je dlak, manj so živali zaščitene.

Znaki, da je psa ali mačko opeklo sonce

V mnogih primerih se lahko spremeni vedenje, lahko postane vznemirjen in manj pripravljen za igro. Koža bo videti rdeča, čeprav je to včasih težko opaziti zaradi dlake, ki prekriva kožo. Če so sončne opekline hude, se lahko pojavijo mehurji. Pomembno je, da teh mehurjev ne počite, saj lahko to povzroči okužbe. V blažjih primerih se lahko koža izsuši in je s prostim očesom videti luskasta, saj zgornja plast kože odpade. Vaš pes ali maček se lahko upira dotikanju predela ali joka, ker ga boli, zato se ga ne dotikajte, razen če ga zdravite.

Zakaj je treba hišnega ljubljenčka zaščititi pred soncem?

Sonce je neverjetno močno in nevarno, hišnemu ljubljenčku lahko povzroči:

  • Nelagodje – vaš ljubljenček ima lahko zelo rdečo, bolečo kožo. Če te opekline opraskajo in postanejo odprte rane, so dovzetne za okužbo. Te okužbe se razlikujejo po resnosti in jih lahko povzročijo številni mikroorganizmi.
  • Mehurji – na površini kože se pogosto oblikujejo mehurji. Ti lahko prezgodaj počijo in se tudi okužijo.
  • Dehidracija in toplotni udar – sončne opekline običajno opazimo poleg dehidracije in celo vročinskega udara. Znaki vključujejo bruhanje in drisko, sopenje, šibkost, temne dlesni in na koncu celo kolaps in smrt.
  • Rak – obstaja veliko različnih kožnih rakov, ki lahko nastanejo zaradi prekomerne sončne svetlobe, vključno z bazalnoceličnim karcinomom in ploščatoceličnim karcinomom. Ti kožni raki so lahko usodni, saj se lahko širijo in tvorijo sekundarne tumorje drugje.

Zaščita hišnih ljubljenčkov pred soncem

Svojemu hišnemu ljubljenčku vedno omogočite senco, ko ga vzamete na pot. Če vaš hišni ljubljenček uživa zunaj, postavite njegovo vodo in posteljo v senco, da ga spodbudite, da ostane na območju sence. Zmanjšanje časa, ki ga vaš ljubljenček preživi na intenzivni sončni svetlobi, je najučinkovitejši način za zmanjšanje tveganja sončnih opeklin!

Na trgu pa so dostopne tudi sončne kreme za hišne ljubljenčke, ki jih nanesete na najbolj občutljive dele telesa.

Kaj storiti, če hišnega ljubljenčka opeče sonce?

Rehidracija je ključna. To lahko storite tako, da ga spodbudite k pitju vode, a če je dehidracija huda takoj obiščite izbranega veterinarja.

Boleče rane morajo biti čiste. Lahko nanesete antiseptično kremo in rane prekrijete, dokler na vrhu ne nastane trdna krasta, vendar je najbolje, da se pred izbiro mazila posvetujete z izbranim veterinarjem.

Zavedajte se, da bo sončna opeklina še vedno zelo topla in občutljiva na dotik, tudi potem ko ljubljenčka umaknete s sončne svetlobe. Vedenjski simptomi lahko trajajo več dni ali tednov, dokler bolečina ne izgine.

Vir: CHV