Zdravje & nega

Zasuk želodca – kako preprečiti in kako ukrepati

Zasuk želodca je zelo nevarno bolezensko stanje, veterinarji ga imamo za življenje ogrožajoč nujni primer. Zaradi zasuka želodca lahko namreč pes pogine že v nekaj urah.

Zasuk želodca je smrtno nevarno akutno stanje, ki se pogosteje pojavlja pri srednje velikih in velikih psih, povzroči pa jo prevelika količina zaužite hrane ali vode.

Pri zasuku želodca ne obstaja nobeno domače zdravilo, zato mora skrbnik psa nemudoma poiskati veterinarsko pomoč. Kljub zdravljenju lahko pogine od 25 do 33 odstotkov pacientov.

Pogosteje se pojavlja pri psih, ki dobijo le po en obrok briketirane hrane na dan in v primerih, ko je gibljivost želodca zmanjšana. Zasuk želodca lahko povzroči tudi valjanje po hrbtu ali gibanje psa navzdol (tudi hoja po stopnicah navzdol).

Potek  v dveh stopnjah

Bolezensko stanje, ki ga imenujemo zasuk želodca, poteka v dveh stopnjah. Prva stopnja je tako imenovana dilatacija (razširitev) želodca, v naslednji stopnji pa se želodec lahko še zasuče okoli svoje osi.

V temu procesu sodeluje več različnih, pogosto tudi neznanih vzrokov, ki povzročijo, da se želodec začne polniti s plini. S plini napolnjen želodec močno pritiska na trebušno prepono in druge organe. Posledica tega je močno oteženo dihanje, poleg tega pa tako razširjen želodec pritiska tudi na trebušne žile, zaradi česar je moten dotok krvi iz trebušnih organov proti srcu. S plinom napolnjen, razširjen želodec se razmeroma zlahka zasuče okoli svoje osi, s čimer prepreči ali pa vsaj močno oteži kroženje krvi po žilah v želodčni steni. Zaradi tega začnejo celice v želodčni steni in želodčni sluznici odmirati, poleg tega je zaradi pritiska na trebušne žile moten ves trebušni krvni obtok, stanje živali se zato začne hitro slabšati.


Če ne ukrepamo, pes pogine zaradi odpovedi srca.


Klinični znaki

Klinični znaki pri zasuku želodca so velik nemir, bolečine, močno sopenje, neuspešni poskusi bruhanja (pri delnem zasuku lahko žival izbljuva le manjše količine vsebine želodca). Po približno eni uri opisanih znakov pride do akutnega poslabšanja stanja, opazimo lahko napihnjenost v prednjem delu trebuha, pes je v življenjski nevarnosti in pomembna je vsaka minuta. Torej – kar najhitreje k veterinarju. Žal pri zasuku želodca ni mogoče nuditi prve pomoči.

Najbolj učinkovito pa zasuk preprečimo tako, da približno dve uri po obroku psa telesno ne obremenjujemo. Zelo dobro je tudi, da dnevni obrok hrane razdelimo na dva ali tri dele.

Boštjan Vidic, dr. vet. med

error: Kopiranje teksta ni mogoče.