Zdravje & nega

Zlata pasta – doma narejena pasta, ki pomaga pri težavah s sklepi

Zlata pasta naj bi po izročilih komplementarnih metod telo grela od znotraj. Z nekaj osnovnimi sestavinami in kuhinjskimi pripomočki jo lahko pripravite tudi sami.

Če ima vaš pes težave s sklepi, ste zagotovo opazili, da so njegove težave odvisne tudi od vremena. Prav verjetno je, da se bolečine poslabšajo v jesenskem in zimskem času, ko so dnevi hladnejši in vlažnejši.

V takih primerih so grelne blazine in termoforji nepogrešljivi pomočniki za lajšanje gibanja, pomaga pa vam lahko tudi zlata pasta (golden paste), ki naj bi po tradicionalnih izročilih komplementarnih metod zdravljenja telo grela od znotraj. Primerna in varna je tudi za pse. Z nekaj osnovnimi sestavinami in kuhinjskimi pripomočki jo lahko pripravite tudi sami.

Osnovna sestavina: kurkuma

Zlata pasta prihaja z daljnega vzhoda, natančneje iz ajurvede, ki velja za najstarejši medicinski sistem na svetu. V ajurvedi je kurkuma visoko cenjena kot zdravilna začimba in s čedalje večjim naraščanjem priljubljenosti komplementarnih metod zdravljenja jo natančneje spoznavamo in uporabljamo tudi pri nas. Na srečo ne samo v kariju – kurkuma je namreč tista, ki mu daje močno rumeno barvo – temveč zaradi vseh njenih pozitivnih lastnosti, ki jih ima na splošno krepitev imunskega sistema in zaradi njenega močnega protivnetnega delovanja. V ajurvedi velja za toplo začimbo in je zato primerna za uživanje v hladnejših mesecih leta.

Sestavine in recept

Za pripravo zlate paste potrebujete tri sestavine: poleg že omenjene kurkume še kokosovo olje in manjši delež mletega črnega popra. Kurkuma je namreč topna v olju, učinki kurkumina (aktivna sestavina kurkume) pa se bolje aktivirajo v kombinaciji s poprom. Količina popra je v primerjavi z ostalimi sestavinami zanemarljivo majhna in psom ne povzroča težav. Izjema so le tisti psi, ki imajo za seboj zgodovino želodčnih težav; v tem primeru je bolje, da se zlati pasti izognete.

Sestavine

  • 50 g kurkume
  • 250 ml vode
  • 80 g kokosovega olja
  • 1 ČŽ mletega črnega popra

Postopek

V posodi zmešajte vodo in kurkumo v prahu. Na nizkem ognju ju skupaj mešajte 7 do 10 minut, da dobite gostejšo maso. Če je masa preveč tekoča, dodate še nekaj kurkume, če je preveč gosta, počasi dolijte še nekaj vode. Če se boste držali predlaganih količin, ne bi smeli imeti težav pri strukturi.

Posodo odstavite in počakajte, da se pasta ohladi, nato ji dodajte mlet črni poper in kokosovo olje. Vse skupaj dobro premešate in počakajte, da se do konca ohladi. Če vas skrbi poper, ga lahko sicer izpustite, a s tem zmanjšate učinkovitost zlate paste.

Ko se zlata pasta ohladi, jo prelijete v steklen kozarec in hranite v hladilniku, nato pa jo preprosto dodajte k pasjim obrokom.

Kako odmeriti zlato pasto?

Za majhne pse je priporočljiva začetna doza ¼ čajne žličke, pri zelo velikih psih jo lahko stopnjujete do 1 jušne žlice dnevno. Vedno začnite z majhno količino in odmerek sproti prilagajajte glede na počutje in odziv posameznega psa; tudi pri velikih psih začnete na spodnji meji. Najbolje, da dnevno količino zlate paste razdelite na dva dela in jo psu ponudite tako pri zajtrku kot pri večerji.

Je zlata pasta primerna za mojega psa?

Čeprav gre v osnovi za varen dodatek k prehrani, se v primeru, da pes jemlje protivnetna zdravila, je diabetik, je na kemoterapiji ali pa ima diagnosticirano katero koli drugo kronično zdravstveno stanje, o jemanju zlate paste posvetujte z izbranim veterinarjem ali terapevtom, ki pozna celotno sliko zdravstvenega stanja vašega psa.

Lena Gregorčič

error: Kopiranje teksta ni mogoče.