Zdravje & nega

Znaki demence pri psu

Shutterstock.com
Študije kažejo, da je demenca pri psih mnogo bolj pogosta, kot meni večina skrbnikov. Tako kot pri ljudeh, se tudi pri psih bolezen pogosteje pojavlja z višjo starostjo.

Klinični znaki demence pri psih so posledica popuščanja spomina, slabše sposobnosti učenja, kar ponavadi zazna tudi skrbnik in postane na to pozoren. Znake demence pri psih so proučevali tudi na veterinarski fakulteti v Kopenhagnu (2013) in sicer pri 94 povsem različnih psih, ki so bili starejši od osem let.

Ugotovili so 4 ključne znake demence:

  • Sprememba ritma spanja: spanje podnevi, ponoči pa pes hodi naokoli in v mnogih primerih tudi laja ali tuli.
  • Spremenjena interakcija: pes se drugače vede do ljudi in do živali, ne prepozna več starih znancev, se ne razveseli obiskov tako, kot nekoč.
  • Izguba orientacije tudi v domačem okolju in zmedenost: na primer pes ne najde več svoje posodice s hrano.
  • Neutemeljen strah: posledica tega je lahko tudi napadalno vedenje. Pes se boji okoliščin, v katerih ga prej ni bilo strah.

Omenjena študija je pokazala, da je bil strah, ki ga pes pred boleznijo ni kazal, navzoč kar pri 46 % dementnih psov. Prav ta znak je eden prvih, ki se pojavijo. Pri kar 30 % dementnih psov pa se pojavljajo tudi težave z zadrževanjem urina (inkontinenca) in blata.

avtor: Andrej Podreberšek (objavljeno v reviji Moj pes)