Življenje s psom

10 načinov, kako pomagati psu, ki žaluje

foto: adobestock

Psi so zelo čustvena bitja, ki s človeškimi in živalskimi člani družine razvijejo močne vezi.

Ko nekdo umre, je lahko pes v velikem stresu in žaluje na podoben način kot mi, zato je naša dolžnost, da mu pomagamo prebroditi te težke čase – tudi on pomaga nam. 

Da tudi psi žalujejo za svojim pasjim (ali mačjim) prijateljem, je dokazala tudi raziskava.

Kako pomagati psu, ki žaluje za svojim prijateljem?

1.      Pozorno spremljajte psa in mu posvetite dodatno pozornost.

2.      Dnevne rutine naj bodo čim bolj dosledne – poskrbite, da imate čas obrokov, vadbo, sprehode, čas za igro, nego, čas za spanje in druge dnevne aktivnosti vsak dan po ustaljenem urniku.

3.      Morda pes ne bo imel preveč apetita v dneh po smrti svojega prijatelja, vendar mu še naprej ponujajte isto hrano, ki je je vajen, vsak dan ob istem času.

4.      Če se njegov apetit po nekaj dneh ne poveča ali noče ničesar jesti, se dogovorite za obisk pri veterinarju, da izključite zdravstveno težavo.

5.      Izogibajte se nenamerni nagradi za tesnobo, to je težko, saj je povsem naravno, da ga želite potolažiti. Na žalost, zlasti v primeru psov, lahko posvečanje pozornosti ljubljenčku, ki kaže neželeno vedenje, okrepi to vedenje.

6.      Zamotite ga z zdravimi dejavnostmi, ki nudijo priložnosti za krepitev pozitivnega vedenja. To je lahko sprehod, kratki treningi, igra prinašanja ali skupna telovadba.

7.      Če je v gospodinjstvu več psov, to lahko povzroči konflikte, dovolite jim, da sami ponovno vzpostavijo skupinsko dinamiko, razen če eden od njih ne postane nevaren za druge.

8.      Dvakrat premislite, preden v družino pripeljete novega psa – rešitev ni nakup novega hišnega ljubljenčka, ki bo »nadomestil« umrlega. Spopadanje z izgubo in žalostjo je proces, ki je individualen, medtem ko so nekateri družinski člani morda takoj pripravljeni na novega ljubljenčka, drugi morda niso.

9.      V redu je, da poiščete tolažbo pri psu, a mu ne povzročajte dodatne stiske, ko žaluje.

10.  Proces žalovanja psa lahko traja nekaj dni, tednov ali celo mesecev, vendar se sčasoma večina hišnih ljubljenčkov vrne v normalno živahno stanje. Če kadar koli menite, da vaš pes trpi po nepotrebnem ali da se dogaja kaj več kot preprosto pogrešanje prijatelja, se pogovorite z veterinarjem.

11.  Razmislite o tem, da bi bil pes prisoten ob smrti njegovega prijatelja – nekateri skrbniki menijo, da pomaga, če je pes prisoten med evtanazijo ali po njej ali mu dovolite, da vidi in vonja telo svojega prijatelja, ko že umre.

 

Vir: barkand&whiskers

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.