Življenje s psom

Tudi psi žalujejo, ko umre njihov pasji prijatelj

Raziskava je pokazala, da tudi psi žalujejo, ko drug pes iz gospodinjstva umre – ko izgubijo svojega pasjega prijatelja.

Izguba bližnjih ima velik vpliv na življenje ljudi – vpliva na vse, od spanja do apetita. Zdaj pa so raziskovalci z univerze v Milanu potrdili podoben vpliv na obnašanje psov, ki so izgubili svojega psa.

“Psi so zelo čustvena bitja, ki s člani družine razvijejo močne vezi. Ko nekdo umre, so v velikem stresu, ki jim ga moramo pomagati prebroditi,” poudarjajo.

Žalovanje izražajo številne živali – od opic in delfinov do slonov in ptic, ki imajo svoje obrede ob smrti svojih bližnjih.

Raziskava je potekala v obliki anketiranja 426 skrbnikov psov, vsi so izgubili enega psa, drug pa je bil še z njimi. Kar 86 % jih je poročalo o vedenjskih spremembah, večinoma so se psi po smrti svojega prijatelja manj igrali, manj jedli, več pa spali in potrebovali več pozornosti skrbnika.

Seveda pa nanje vpliva tudi žalost in strah skrbnika – hkrati pa lahko tudi skrbnik v pasjem spremenjenem obnašanju, ki je morda posledica spremembe rutine, vidi žalovanje, so še dodali raziskovalci, ki pravijo, da gre za področje, ki ga je treba bolj podrobno raziskati, da bomo bolje razumeli pse. Vsekakor pa so prepričani, da smrt člana družine tudi na pse vpliva zelo čustveno in na nek način žalujejo.