Življenje s psom

10 najpogostejših jesenskih nevarnosti za pse

Po toplem oktobru nas kot kaže zdaj čaka tista prava jesen. Kakšne jesenske nevarnosti prinaša za naše štirinožne prijatelje?

1. Sezonska obolenja

Sezonska pasja bolezen je predmet raziskovanja veterinarjev že od 2010. Skrivnostna bolezen, ki prizadane pse ne glede na velikost, spol in pasmo -pojavlja pa se med avgustom in decembrom, do 72 ur po sprehodu v gozdu. simptomi so slabost, diareja in letargičost.

2. Divji kostanj

Primeri resnih zastrupitev psov z divjim kostanjem so zelo redki, a če pes zaužije divji kostanj, lahko sledijo prebavne težave (slinjenje, bruhanje, driska, bolečine  v trebuhu … Olupek pa lahko povzroči tudi zadušitev.

3. Strup za glodalce

V tem času marsikje izvajajo deratizacije, rodenticidi pa so strupi, izredno nevarni za mačke – in tudi za pse. Izpostavljenost tem strupom ali vabam (npr., če jih imamo v garaži ali kleti, pes pa se pogoste zadržuje prav tam), zaužitje strupa ali zastrupljene živali pa je zelo nevarno in potrebuje protistrup ter transfuzijo.

4. Želod

Psi so izpostavljeni želodom jeseni in pozimi. Plodovi vsebujejo kislino, ki je za pse strupena, saj lahko povzroči škodo jetrom in ledvicam. Znaki zastrupitve s želodom so bruhanje, diareja, bolečine v trebuhu, letargičnost. Želod lahko obstane v prebavnem traktu kot tujek – se zatakne.

5. Odpadlo listje

Lovljenje odpadlega listja v vetru je še kako zabavno za pse, a če je listje že dolgo na tleh, se na njem lahko razvijejo bakterije in plesni, oboje pa lahko povzroči prebavne težave.

6. Antifriz

Bolj ko bo mraz, prej bo prišla nevarnost antifriza. Tekočina vsebuje kemikalije, ki zlahka povzročijo odpoved ledvic (posebej nevaren je za mačke, saj ga lahko zaužijejo posredno prek umivanja tačk) že v majhnih količinah. Če sumite na zaužitje antifriza, urgentno k veterinarju.

7. Čokolada

Seveda je čokolada celoletna nevarnost za pse, vendar pa je znano, da se pred decembrom več sladkamo, pečemo doma, prileže se tudi vroča čokolada … Vse to pa je več priložnosti, da se pes dokoplje do sladkega, zanj strupenega prigrizka.

Znaki zastrupitve se običajno pojavijo 4 do 24 ur po zaužitju, vključujejo pa bruhanje, diarejo, nemir, hiperaktivnost, hitro dihanje, napetost in krče v mišicah, pomanjkanje koordinacije, hitro bitje srca, napade.

8. Grozdje in rozine

Grozdje ponekod še zori, v suhi obliki rozin pa je pogost v sladicah. -v obeh oblikah lahko povzroči odpoved ledvic.

9. Gobe

Gob je bilo letos ogromno in verjetno se je pes že navadil, da jih ne sme jesti, kar je najbolj varno – ni namreč povsem znano, katere gobe so za pse užitne, katere pa strupene.

10. Gibanje

Gibanje je seveda nujno in zdravo, zato poskrbite, da ga bo tudi v kratkih, hladnih, deževnih, meglenih in drugače ne preveč prijetnih dnevih dovolj.  Pozimi se namreč nevarnost debelosti psov zaradi pomanjkanja gibanja močno poveča.

 

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.