5 dejstev o psih, ki jih morda še ne veste (2. del)

9. novembra, 2018
Še nekaj zanimivih izsledkov znanstvenih raziskav o psih iz zadnjih let …
  1. Pes se bo naučil ignorirati slaba navodila

Študija je pokazala, da se pes nauči ignorirati slaba navodila. Raziskava je potekala tako, da so psom dali puzzle, znotraj katerih se je skrival priboljšek. Do njega je bilo mogoče priti enostavno, z eno potezo. Psom pa so dali navodila v dveh korakih, a so vsi psi precej hitro ugotovili, da je prvi korak nepotreben.

2. Psi zmanjšujejo stres v družinah z avtističnimi otroci

Terapevtski učinki psov so že dobro znani. Nedavne raziskave pa so se osredotočile prav na družine z avtističnimi otroci. Če je v družini prisoten pes, družinsko življenje in posamezne epizode potekajo precej bolj umirjeno kot v družinah, ki v svoji sredini nimajo kosmatega prijatelja.

3. Psi nam ne zaupajo, ko smo jezni

Študije so pokazale, da imajo psi zakasnjen odziv, ko prejemajo navodila od jeznega človeka.

4. Starega psa lahko naučimo novih trikov

Dejstvo, da starega psa ni več mogoče nič naučiti, je popolnoma nepačno. Najnovejše študije prikazujejo, da ne le, da so stari psi za nove trikce dojemljivi, nekatere izvedejo še bolje kot mlajši.

5. Pse pomiri klasična glasba

Klasična glasba ima na pse pomirjujoči učinek, kažejo raziskave. Pse v kletkah so testirali tako, da so jim najprej predvajali klasično glasbo in nato še s tišino. Ob predvajanju glasbe so zaznali mnogo manj lajanja in premikanja po kletki.