Življenje s psom

5 nasvetov, kako preživeti prve noči z mladičkom

foto: adobestock
Ko pripeljete domov kužka, je to velika sprememba življenjskega sloga – tako za vas kot zanj.

Ne samo, da je vaš mladiček v novem domu z novimi ljudmi in morda novimi živalskimi prijatelji, ampak je to morda tudi prva noč vašega mladička stran od svoje družine.

Brittany Grenus, dr. vet. med., je za PetMD pripravila pet nasvetov, da bodo prve noči vašega kužka doma udobnejše.

Ustvarite varen prostor

Ko so psi živčni, običajno iščejo majhne prostore, da bi si ustvarili varno zatočišče. Pasji boks je odličen način, da jim zagotovite to varno zatočišče. Pozneje v življenju bo veliko psov še naprej uporabljalo boks kot varen prostor, če se bodo kdaj počutili preobremenjeni ali zaskrbljeni.

Obstaja več stvari, ki jih lahko naredite, da bo boks varen prostor za vašega mladiča:

  • Hranjenje z obroki ali priboljški v boksu se pogosto obravnava kot nagrada in ustvarja pozitivno asociacijo za pse.
  • Shranjevanje pasjih igrač v boksu lahko prav tako nudi podobno nagrado in pozitivno asociacijo za hišne ljubljenčke.
  • Če v boks dodate pasjo posteljo ali odeje, je lahko še udobnejši (čeprav nekateri psi raje ležijo na trdih površinah).
  • Boksa nikoli ne uporabljajte kot kazen in ga vanj ne zapirajte, saj lahko s tem uničite občutek varnosti vašemu psu.

Pravilno načrtujte večerjo

Določite urnik hranjenja, ko mladička prinesete domov. Mladičke, mlajše od 14–18 tednov, je treba hraniti s tremi obroki na dan, zjutraj, okoli kosila in zvečer. Ko so starejši od 18 tednov, se lahko njihov urnik hranjenja zmanjša na dvakrat na dan: zjutraj in zvečer. Na splošno naj bi mladič večerjal okoli 17. ure ali približno štiri ure pred spanjem. To mu daje dovolj časa, da prebavi hrano in še zadnjič pred spanjem odide na stranišče. Ne glede na to, za kakšen urnik hranjenja se boste odločili, naj bo vedno enak, saj lahko to pripomore k bolj doslednemu odvajanju blata.

Igranje z mladičkom pred spanjem

Čas za igro pred spanjem je idealen, da utrudite mladička in mu pomagate do dobrega spanca. Vendar je pomembno, da kužka ne stimulirate preveč tik pred spanjem. Uro pred spanjem izkoristite tako, da se mladiček postopoma umiri, kar mu bo pomagalo pri prehodu na čas za spanje.

Na lulanje tik pred spanjem

Peljite kužka ven tik pred spanjem, da bo imel še zadnjo priložnost za uriniranje in odvajanje blata. Priporočljivo je, da mladička peljete na kahlico vsake 1,5 ure čez dan, ponoči pa na 4-6 ur.

Da mladiček ne bo osamljen jokal

Zelo običajno je, da mladički jočejo prvih nekaj noči ali tednov, saj je bil do zdaj vajen družbe mame, bratov in sester. Torej, če mladiček prve noči cvili v svoji postelji, je to normalno; se prilagaja novemu domu in družini.

Na srečo obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storite, da se bo vaš mladiček počutil bolj udobno v novem domu:

  • Postavite boks v svojo sobo, da se bo počutil bližje vam.
  • Razmislite o tem, da bi v boks dali nekaj, kar diši po vas, na primer jopico ali majico, ki ste jo nedavno nosili, da bi se počutil, kot da ste blizu.
  • Razlikujte med dvema različnima jokoma. Običajno se anksioznost in stresni jok pojavita kmalu po tem, ko kužka prvič položite v boks ali posteljo. Če začne jokati sredi noči, pa želi na stranišče.

Vir: PetMD


Preberite tudi: Nov mladiček? Tu je seznam potrebščin, s katerimi se pripravite na njegov prihod!

Nov mladiček? Tu je seznam potrebščin, s katerimi se pripravite na njegov prihod!

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.